Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj18.12.2008, 11:05 (UTC)    
Mesaj konusu: Macromedia Dreamweaver Dersleri (Resimli ve Yazili)

Frameler

Sayfalarımızı birkaç parçaya bölmek için frame'ler kullanılır. Insert > HTML > Frames > Left yönergesini izleyerek sayfamızı framelere ayıralım.



1 numaralı bölüm solframe, 3 numaralı bölüm sağ frame ve 2 numaralı bölüm ise frame çubuğudur. Frame çubuğuna tıklayarak Properties paneline göz atalım.



Borders: Sayfayı ayıran frame çizgisinin görünmesini istiyorsak Yes, istemiyorsak No'yu tıklıyoruz.

Border Width: Frame çubuğunun kalınlığı

Border Color: Frame çubuğunun rengi

Column: Units bölümünden iki sayfanın birbirine oranla görüneceği miktarı yazacağız. Eğer Pixel seçili ise sol frame'in kaç pixel görüneceğini, Percent seçili ise sol tarafın yüzde kaç görüneceğini belirler.

RowColSelection: Hangi frame'in özelliğini değiştirmek istiyorsan o frame'i seçebiliriz.

Peki frame'de herhangi bir link tıklandığında neresi aktif olacak?



_blank: Link verilen sayfa yeni pencerede açılır.

_parent: Tüm sayfayı kaplayacak şekilde açılır.

_self: Sol taraftaki frame açılır.

_top: Ortada açılır.

mainFrame: Sağ taraftaki framede açılır.

leftFrame: Sol taraftaki framede açılır.
Mesaj18.12.2008, 11:08 (UTC)    
Mesaj konusu:

E-Mail Bağlantısı

Insert > EMail Link yönergesiyle açılacak olan pencerede;



Text: Görünecek metni,

E-Mail:
Mailin gönderilmesini istediğimiz adres'i yazarak Ok butonuna tıklıyoruz.
Mesaj18.12.2008, 11:09 (UTC)    
Mesaj konusu:

Tablo Ekleme

Insert > Table ile aşağıdaki tablo penceresini açalım.



Rows:
Satır sayısı

Columns: Sütun sayısı

Table Widht: Tablo genişliği

Border Thickness: Tablomuzun dış kenarlarının kalınlığı

Cell Padding: Hücrelerin büyüklüğü

Cell Spacing: Çizgilerin birbirlerine olan uzaklığı

Ok
butonuna bastığımızda bu özelliklerde bir tablo belgemize eklenmiş olacaktır.
Mesaj18.12.2008, 11:09 (UTC)    
Mesaj konusu:

Video Eklemek

Video eklemek için Insert > Media > Video yönergesini izleyerek ekleyeceğimiz video dosyasını seçelim ve Ok butonuna tıklayalım.

Sayfaya bir plugin eklenecektir. Ona tıklayarak Properties'ten gereken ayarları yapalım.



Videomuz belgeye 32 x 32 boyutunda eklenecektir. Videomuzun gerçek boyutunu W ve H metin kutularına gerekli değerleri girerek belirleyelim.

İnce ayarlar için Tag Inspector paneli kullanılır.



ilm, sayfa açılır açılmaz başların isterseniz autostart metin kutusundaki değeri true yapın. Aynı şekilde film bittikten sonra otomatik olarak başa dönmesini isterseniz loop metin kutusunu true yapın. Bunları istemiyorsanız false değerini girmelisiniz
Mesaj18.12.2008, 11:10 (UTC)    
Mesaj konusu:

Flash Dosyası Eklemek

Sayfanıza flash dosyası eklemek için Insert > Media > Flash yönergesini izleyin. Flash dosyanızın özelliklerini Properties panelinden belirleyebilirsiniz.
Mesaj18.12.2008, 11:24 (UTC)    
Mesaj konusu:

Temel Öğeleri
Bu dersimizde dreamweaverin temel öğelerini tanıyacağız ve basit bir web sayfası oluşturmayı öğreneceğiz.
Bu işlem için öncelikle Dreamweaver'ın arayüzünü ve ilk etapta kullanacağımız panelleri tanıyalım.




Eğer Word kullanmayı biraz biliyorsanız Dreamweaver' da temel yazı yazma ve nesne ekleme işlemlerini yapacağımız beyaz ekran sizi fazla şaşırtmayacaktır. İlk sayfamızı bu alana birkaç text yazarak ve bu textin rengini büyüklüğünü değiştirerek yapacağız yani tamamen word teki işlemler ile aynı.
Burada gördüğünüz gibi ana bir ekran ve iki adet panel görmektesiniz. bu panellerin yanındaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi birisi Properties(özellikler) ve diğeri de Object(nesneler) paneli.
Pencerenin en üst kısmında da Title yazan alana sayfamızın başlığını yazıyoruz.




Eğer Object ve Properties panellerini kaybederseniz Window menüsünden tekrar yandaki gibi aktif hale getirebilirsiniz.
Veya bu panellerin seçili olduğu halde ekranda görünmemeleri gibi bir durum ile karşılaşırsanız Window menüsünün altlarında göreceğiniz Arrange Panels butonuna basmanız panellerinizi geri kazanmanız için yeterli olacaktır.


Diğer karşılaşacağınız bir problem de Türkçe harfleri yazamamak olacaktır bu sorunu çözmek için yapmanız gereken ise edit menüsünden Preferences butonuna basmak ve aşağıdaki adımları takip etmek olacaktır.Bu ayarlamaları yaptıktan sonra Dreamweaverden birkez çıkıp tekrar girmeniz sorunu çözmek için yeterli olcaktır.




Bu problemi de çözdükten sonra sıra geldi bir web sayfası yapmaya.... bu iş için önce sayfanıza bası yazılar yazın mesela bu benim ilk web sayfam hoşgeldiniz gibi. bu yazıları yazdıktan sonra Özellikler panelini kullanarak yazımızın rengini büyüklüğünü ve fontunu değiştirelim. Hizalama butonlarını kullanalım veyazımızı istediğimiz tarafa yaslayalım.



Bu problemi de çözdükten sonra sıra geldi bir web sayfası yapmaya.... bu iş için önce sayfanıza bası yazılar yazın mesela bu benim ilk web sayfam hoşgeldiniz gibi. bu yazıları yazdıktan sonra Özellikler panelini kullanarak yazımızın rengini büyüklüğünü ve fontunu değiştirelim. Hizalama butonlarını kullanalım veyazımızı istediğimiz tarafa yaslayalım.



Bu işlemden sonra sıra sayfamızın arkaplan rengini değiştirmeye geldi tabiki illada benim sayfam beyaz olacak demiyorsanız. bu iş için iki yol var ya ekranda boş biryerde farenin sağtuşuna tıklayarak karşınıza çıkan menüden Page Properties'i yda Modify menüsünden Page Prorerties'i tıklayın sonuç aynı yere çıkacaktır.





Buradan da sayfanızın başlığını değiştirebileceğininzi fark etmişsinizdir sanırım. Ayrıca bu resimde şimdilik anlamını bilmediğimiz bazı şeyler var ama önemli değil zamanı geldiğinde öğreneceğiz.

Bütün bu işlemlerden sonra sayfamızı kaydedelim ve internet explorer dan bir görelim. Eğer bir problem yoksa sıra şimdi de sayfamıza resim eklemeye geldi ki bu dersimizin son konusu bu.



Önce Object panelinden yandaki gibi insert image butonunu tıklayalım. Karşımıza aşağıdaki pecere çıkacaktır. Bu pencere bizim sayfaya ekleyeceğimiz resimi seçmemize yardımcı olan ve resmi görmemizi de sağlayan bir penceredir. Resmimizi seçelim ve Select butonuna basalım. Burada dikkat etmemiz gereken iki husus var;
1.Ekleyeceğimiz resim kaydettiğimiz web sayfası ile aynı klasörde olmalı
2.Resim ekleyeceğimiz sayfa önceden mutlaka kaydedilmiş olmalı.



Eklediğimiz resmin özerine fare ile birkez tıklayarak resmi seçebilir sonrada resmimizin boyutlarını kenarlardaki siyah karecikleri kullanarak değiştirebiliriz. Resmi seçtiğimizde aynı zamanda Properties yani özellikler panelimizin görünümü değişecektir. Şimdi bu paneli kullanarak resmimize çerçeve ekleyebilir yada fare üzerine geldiğğinde resim hakkında bilgi veren açıklama yazısı ekleyebiliriz. Yine yazılarda olduğu gibi sağa sola yaslama ve ortalama işlemeleri de yapabiliriz.





Bu kadar
Anlatim Anadolulular & Sarax
Mesaj18.12.2008, 11:32 (UTC)    
Mesaj konusu:

Frameler
WEB SAYFASINDA FRAMELER (Çerçeveler)

Web sayfalarında frameler bir browser penceresinde (yani internet explorer vb.) birdan fazla web sayfasını aynı anda göstermektir. Daha önce girdiğiniz web sayfalarında muhakkak görmüşsünüzdür bazı web sayfalarının bazı bölümleri sürekli sayfada sabit olarak durur özellikle sayfanın menü kısmı ve üstte bulunan reklam banner kısmı buna en güzel örnektir. İşte bu tür bazı yerleri hiç değişmeyen sayfalar oluşturmamnın yolu sayfada frame kullanmaktan geçer.



Web sayfanızı framelere ayırmak için yapmanız gereken objects (nesneler) panelinden Common yazısının hemen yanındaki aşağıya doğru küçük ok işaretine bir kez tıklamak... Bu ok işaretine tıkladığınızda karşınıza bir menü gelecek buradan "Frames" seçeneğini seçin.




Frames seçeneğini seçtiğimizde karşımıza hangi tür bir frame seçeceğimizibelirlemeye yarayan pencere gelecektir. Burada tek yapmanız gereken size uygun bir frame çeşidini seçmek.Frame çeşidini seçtiğinizde sayfanız hemen framelere ayrılacaktır. Bu işlemden sonra DW ekranında gördüğünüz her bir çerçeve ayrı bir web sayfasıdır aslında. Şimdi bu sayfaların teker teker bd color larını değiştirirseniz hepsinin bir birinden bağımsız sayfalar olduğunu daha iyi anlarsınız.



Şimdi sıra geldi sayfamızı kaydetmeye. Eğer siz eğer üç parçadan oluşan bir frame modeli seçtiyseniz görünen 3 adet ve de görünmeyen bir adet olmak üzere toplam 4 web sayfası kaydetmeniz gerekir. (Görünmeyen dediğimiz sayfa bu frameset dediğimiz kontrol sayfasıdır. Bu üç sayfa görünen üç sayfanın ekranda nekadar yer kaplayacağını ayarlayan ve bu sayfaları birarada tutan sayfadır.)



Kaydetme işlemi için File menüsünden Save All Frames demek sayfayı ilk defa kayıt ediyorsak en mantıklı yoldur. DW size o anda handi sayfayı kaydettiğini kaydettiği sayfayı çerçeve içerisine alarak gösterecektir (ilk önce kontrol sayfası, sonra mainframe, ...) buna göre sayfalara mantıklı isimle vererek kayıt işlemini tamamlayın.

Sayfamızı tasarladıktan sonra sıra geldi linklerimizi vermeye... Link vermek için önce link verebileceğimiz sayfaların ve frameli sayfanın menü için kullanacağımız frame' inde linkin yazılarının hazır olması lazım. Yazıyı seçtikten sonra link verip sonrada link yazısının hemen yanındaki "Target " bölümünden "main frame" seçeneğini seçerseniz linkin ana pencerede açılmasını sağlarız bu işlemi yapmazsanız linkiniz menünün bulunduğu pencerede açılacaktır ki buda hiç hoş olmayan bir görünüm ortaya çıkarır. Target bölümünden _blank parametresi linki yeni bir pencere olarak açar _parent paremetresi de linkimizi ana pencerede (yani frameler kabolur onun yerinde) açmaya yarar...



Alintidir...
Mesaj18.12.2008, 11:39 (UTC)    
Mesaj konusu:

Macromedia Dreamweaver Studio 8
Dreamweaver yaşamıma gireli neredeyse 7 yıl olmuş. İlk başladığım sıralarda Dreamweaver’in alternatifi olarak bulunan pek çok web editörünün (coffecup,hotdog gibi cok sirin editorler de vardı, hatırlayan var mı?) artık adı sanı anılmıyor; Dreamweaver’in kullanıcı sayısı ise bugün resmi rakamlara göre 3.2 milyon (korsan kullanım sayıya dahil degil!).

Geçenlerde Microsoft.com da yapılan bir anketin sonuçlarına göre .NET geliştiricileri, programlama diline spesifik geliştirilen Visual Studio gibi güçlü bir program olmasına ragmen, %40 oranında Macromedia Dreamweaver’i tercih etmektelermiş. Yine Adobe’ nin GoLive’ının ve Microsoft’un Frontpage’inin % 5’lerde bulunması da durumu gerçekten daha ilginç kılıyor. Studio 8’in bileşeni olan Dreamweaver 8 versiyonunun teknik özeliklerinden önce şu soruya yanıt arayalım isterseniz.

Dreamweaver, yaygın bir araç olmayı nasıl sürdürebiliyor?

Gecmişte bilgi, beceri ve üstünlük gostergesi olarak algılanan, “ben kodumu notepad kullanarak yazarım” ifadesi bugün giderek daha az kişi tarafından söyleniyor. Bundan 10 yıl önce html sayfa “üreticiliği” daha çok “hobby” maksatlı yapılıyordu. Post-fordist (yeni- bant tipi) yaklaşımla Html sayfa “üreticiliği”; endüstriel standartlara uyumu, hızı, üretkenliği, kullanılabilirliği, yeniden değerlendirebilirliği, estetizmi, kolay öğrenilebilirliği zorunlu kıldı.
HTML’in peşi sıra, DHTML, XHTML, Jscript, Applet, CSS, CSS2, CGI, PERL, PHP, ASP, ColdFusion, XML, JSP, EJB, MXML, Actionscript, Servlet, Ajax vb gibi web programlama ve kodlama dilleri birbiri ardına gelişim gösterdi. Böylece “web tasarımı” süreci; hızlı üretim/yaratım ve “esinlenme”yi kolaylaştıracak; “hem tasarım hem de kodlama” yapmaya olanak sağlayacak çözüm ya da çözümleri dayattı.

Peki Dreamweaver’i bu kadar popüler kılan şey ya da şeyler neydi?

Yukarıda bazılarını sıraladığımız programlama dilleri ve kodlama standartlarının, farklı pek çok araçla üretilmesi ve sunucuya yükleme işi de dahil olmak üzere her aşamada ayrı programlar kullanılması gerekiyordu. Bu da iş akışını katlanılmaz hale getirmeye başlamıştı.

Fakat, geçmişte gayet ütopik bir ifade olan, İngilizce "What You See Is What You Get" (Ne görüyorsan onu alırsın) ifadesini gerçeğe yaklaştıran sadece Macromedia Dreamweaver oldu. Bu ifade, mevcut pek çok web editörü tarafından iddia edilmiş olsa da, Dreamweaver bu anlamda çoğunu geride bıraktı. Çünkü Dreamweaver, hem kod editörü, hem tasarım aracı, hem de proje yönetim aracıdır. Yani pek çok üçüncü parti aracın üstlendiği görevi bünyesinde toplamış durumdadır.

Macromedia’ nın, web/multimedia endüstrisindeki diğer firmalardan farklı olarak, programlarını sahiplenen, eksiklerini, hatalarını ve beklentilerini bizzat kendileri çözümlemeye çalışan bir kullanıcı profili vardır. Örneğin “sadece” Dreamweaver kullanıcısı olan Massimo Foti, “sıradan bir kullanıcı olarak” Dreamweaver’ in bu noktaya gelmesinde önemli katkıları olan insanlardan biridir.

Macromedia araçlarının gelişiminde, kullancı topluluklarının önemi de yadsınamayacak kadar büyüktür.

Bugün Macromedia.com/exchange adresinde, Dreamweaver başlığı altında bulunan 1000’ den fazla eklentinin (extention) büyük bölümü, Macromedia kullancılarının Dreamweaver içinde eksik gördüklerini tamamlamak ya da bir sorunu gidermek üzere giriştikleri ferdi çabaların sonuçlarıdır. Özetlemek gerekirse, Dreamweaver büyük oranda kendi kullancılarının geliştirdiği muazzam bir “kollektif ürün”dür.
Macromedia bu eklentiler vasıtasıyla, programın eksiklerini her yeni sürümünde gidermekte ve kapsamlı geliştirmeler yapmaktadır.

2002 yılında Dreamweaver MX, 2003 yılında Dreamweaver MX 2004 sürümleriyle büyük oranda “tamamlanmış” bir ürün haline gelen program, Homesite ve Ultradev’in fonksiyonlarının tamamını içine aldı. 2005 Ağustos’unda ise, “What You See Is What You Get” ütopyasını gerçekçi kılacak son ve mükemmel “rötuş”larla, Studio 8 olarak adını duyurdu.

Studio vurgusu herkesin anlayabileceği gibi, yakında gerçekleşmesi pek muhtemel Macromedia/Adobe birleşmesi dolayısıyla, Adobe Studio’ya gönderme yapmaktadır.

Aktüel bir gelişme olması nedeniyle, Macromedia'nın adıyla duyurduğu, Zengin İnternet Uygulamalarını (RIA Rich Internet Application) kodlamak için geliştirdiği yepyeni bir aracı duyurduğunu ve platformu içinde yer alma kararı aldığınıde belirtmek istiyorum.

Yazının bundan sonraki bölümünde, Dreamweaver Studio 8 ile ilgili ilk izlenimlerimi aktaracağım. Her biri ayrı bir yazı konusu olabilecek, bu yazıda bilerek gözardı ettiğim pek çok genişletme ve yenilemeye daha sonraki yazılarımızda değineceğimizi belirtelim.



Yeni Olan Ne?

Herşeyden önce programın açılış (credits) ekranı gayet hoş bir izlenim bırakıyor. Eskisinden daha kısa süreli bir “bakışma” söz konusu. Programın açılma ve kapanma hızı hatırı sayılır bir biçimde artmış. Evet Dreamweaver 8, MX sürümüne nazaran daha hızlı ve sorunsuz.

Temelde, Macromedia Studio 8 sürümü, en önemli Macromedia prensibi olan, diğer web geliştirme araçlarına uyumluğu daha üst aşamaya taşımayı hedeflemiş ve büyük oranda bunu başarmış.

Macromedia Dreamweaver, Macromedia Flash ve Macromedia Fireworks arasındaki uyumluluk, Contribute ve Flashpaper’i içine alarak genişlemiş.

Ayrıca, her geçen gün yaygınlaşmakta olan *.flv (Flash Video) ve geçmişte sadece Macromedia Flash içerisinde olan, Flash Media Compenent’leri ile aynı işlevi gören bir genişletme yapılmış.



Artık Flash programını açmadan birkaç saniyede akıcı medyalarınızı sayfalarınıza gömebileceksiniz. Progressive Download Video ve Streaminig Video seçenekleri mevcut. Ayrıca pek çok flash media player arayüzü (skin) içinden birini seçebilirsiniz.



Bence en önemli gelişmeler ise sırasıyla şunlar;

Harikulade hızlı tasarım ve kodlama olanağı sağlayacak olan dizayn görünümünde, büyütme/küçültme (zoom in, zoom out) aparatı. Bugüne kadar hayal bile edemeyeceğimiz, Dreamweaver’in konumunu mevcut WYSIWYG editörlerin yukarısına taşıyacak olan bir gelişme.



Bu özelliğin Fireworks ya da Photoshop’la üretilen sayfa elementlerini, html tabloları, Div gibi “yüzer-gezer” öğelerin tam pozisyonlarını saptamak ve fixlemek için, nefis bir yardımcı olduğunu hemen farkedeceksiniz.

Ayrıca fotograf editörlerinden ve masaüstü yayıncılık araçlarından tanıdığımız, “pageruler”, koordinat yardımcıları ve zoomview ile beraber kullanabilecegimiz, hand tool (el aracı) önemli yeniliklerinden.



Son dönemde oldukça önemlileşen, CSS ve XHTML ağırlıklı sayfalar, hem tasarımcı hem de programcıların korkulu rüyası olagelmiş, DIVLayerlar, Dreamweaver Studio 8 ile daha az sorunlu ve daha hızlı bir iş akışı sunuyor.



Ayrıca; CSS Layout görünümü ile de önemli bir aşama katedilmiş. CSS tag paneli ve Tag inspector’ü geliştirilmiş, işlevselleştirilmiş.

Bu gelişme Web profesyonellerinin, TopStyle gibi üçüncü parti görsel CSS kodlama araçları ile zaman harcamalarının önüne geçecek. Bu haliyle arabirim ve kod üzerinde daha güçlü bir hakimiyet vaadediyor.



Adobe ve Macromedia birleşmesinin arefesinde, “Macrodobe Studio 8” şeklinde bir ifadeyi doğrulayacak Adobe ile daha entegre çalışmanın ilk adımları olabilecek bu yenlikler için, projelerimizi tasarlarken ki rahatlığı, kodlarken de sürdürme şansına erişiyoruz. Yani daha fazla kullanıcı dostu.

Code expand/collapse özelliği ise, sayfalarımızın kaynak kodlarını üretirken ya da editlerken bize hız kazandıracak ve olası pek çok hatayı önleyecek önemli bir gelişme olmuş. Yani artık görmek istemediğiniz –ya da doğru çalıştığından, sorunsuz olduğundan emin olduğunuz- kod kümelerini tek satır haline getirebiliyorsunuz.

Son dönemde yıldızı parlayan XML ve RSS gibi teknolojileri sayfalarınıza dahil edebilmeniz için sürükle/bırak mantığıyla çalışan bir geliştirme yapılmış.

Endüstriel kurallara uyumluluk ve standartları test eden, geçerlilik kontrolünü anında yapan ve bunu raporlayan yeni özellikler eklenmiş.


Eksiksiz bir raporlama, hata yönetimi ve erişebilirlik testi için bir kaç combobox’ı tıklamanız yeterli...






Resimler Alintidir...
Yazi,degerlendirme,arastirma by Sarax
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu