Yazar |
Mesaj |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
net-muratt
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
04.09.2008, 19:34 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
türkiyenin en büyük bilgisayar merkezi konya'da
Selçuk Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan Bilgisayar Merkezi 2500 M2 alana yapılmış olup 2000 bilgisayarlı internet ve araştırma merkezi olarak açılmıştır.
Bilgisayar Merkezi orta katta bulunan 800 adet HP bilgisayarlar Win2003 Active Directory düzeni içerisinde çalışmakta olup her bir bilgisayarın kayıtları sunucu üzerindeki log’larda tutulmaktadır.
Bilgisayar Merkezi’ne giriş çıkışlar öğrenci kimlik kartlarının kart okuyuculara okutulmasıyla kontrol edilmekte olup yazılan programlar aracılığı ile günlük istatistiksel bilgilere ulaşılabilmektedir.
Bilgisayar Merkezi 3 katlı olup , giriş orta salona açılmaktadır.Bu salonda 800 Adet HP masaüstü bilgisayar bulunmaktadır.Bu bilgisayarlar , bilgisayar merkezine üye olmuş öğrenciler , akademik ve idari personel tarafından kullanılan çok amaçlı bilgisayarlar olup Pentium 4 işlemcili teknik kapasitesi yüksek bilgisayarlardır.
Üyeler bu bilgisayarları internet , program geliştirme , ders çalışma , araştırma yapma gibi birçok amaç için kullanabilmektedirler.Özellikle öğrenciler bölüm dersleri ile ilgili yazılımları bu bilgisayarlara kurabilmekte ve rahatlıkla çalışabilmektedir.
Bilgisayar Merkezi’nde 5 adet teknoloji sınıfı olarak adlandırılan derslik bulunmakta ve bu dersliklerde toplam 184 Adet teknik kapasitesi yüksek HP masaüstü bilgisayar bulunmakta olup eğitim ve kurs amaçlı kullanılmaktadır.Geçtiğimiz dönem boyunca Microsoft , Cisco ve ECDL kursları bu dersliklerde verilmiştir.
Bilgisayar Merkezi alt salonunda 502 Adet SUN bilgisayar alt salondaki 2 teknoloji sınıfında ise toplam 62 adet HP masaüstü bilgisayar bulunmaktadır. Bu SUN sistem bilgisayarlar sadece internet amaçlı kullanılmakta ancak özel bir kartla yetkilendirme işleminin ardından normal bir PC olarak da hizmet verebilmektedir.
Merkezin alt katındaki teknoloji sınıfları yine kurs ve seminer amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca öğrenciler için 1 Adet siyah-beyaz lazer yazıcı , 1 Adet Renkli lazer yazıcı ile , 1 Adet plotter makinesi bulunmaktadır.Böylece üyeler istedikleri zaman bu imkanlardan yararlanabilmekte ve ders ve araştırmaları ile ilgili doküman çıktılarını makul bir ücret karşılığı alabilmektedirler.Yine CD yazıcı bilgisayarlar ile cd çekimi hizmetleride bu merkezde verilmektedir.
Bilgisayar Merkezi 24 saat 20 ayrı güvenlik kamerasıyla internetten izlenebilmekte ve güvenlik görevlileri tarafından korunmaktadır. Buda bilgisayar merkezinin teknolojiyi kullandığı diğer bir alandır. 20 güvenlik kamerasından alınan görüntüler güvenlik odasındaki bir bilgisayardan eş zamanlı olarak takip edilebilmektedir.
Bunu dışında bilgisayar merkezinde diğer birçok faaliyet yürütülmektedir.Kurslar verilmekte, üniversite ve sanayiye dayanan yazılımlar ve projeler geliştirilmekte ve buna benzer diğer araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır.Böylece üniversite içinde ikinci bir bilgi-işlem merkezi ortaya çıkmaktadır.
Bu merkezde daimi ve özverili çalışan teknik personeli ile sorunlara anında müdahale edilmekte ve çözüm üretilmektedir.
Bunun dışında bilgisayar merkezinde öğrencilerin ve personelin ihtiyacı için 72 M2 ‘lik bir adet kafeterya faaliyettedir.Çalışma aralarında dinlenmek ve sohbet etmek amacıyla bilgisayar merkezi kullanıcıları fakültelerdeki diğer kafeteryalarla aynı imkanlara sahip bu kafeteryayı kullanabilmektedirler.
Selçuk Üniversitesi bilgiye ulaşımı kolaylaştırmak ve en verimli şekilde kullanımını sağlamak amacıyla iletişim ve bilgi teknolojileri için gerekli donanım ve yazılımları üretmek veya onlara sahip olmak için milyonlarca dolarlık yatırım yapmış bu imkan ve hizmetleri son olarak BİLMER Bilgisayar Merkezi ile taçlandırmıştır.Selçuk Üniversitesinin gurur abideleri arasındaki yerini alan bu merkez geleceğe ışık tutmanın değişen ve değiştiren üniversitenin bir birimi olmanın onurunu yaşamaktadır
![](http://bilmer.selcuk.edu.tr/picture/13.jpg) |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
net-muratt
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
05.09.2008, 20:07 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
GELECEĞİN KONYASI
NOT: YAKLAŞIK 7-10 YIL SONRA KONYA İLE İLGİLİ BİR SENARYODUR.... VE BAZI VERİLER İSTATİSTİKLERE DAYANMAKTADIR...
- Nüfus: 5.000.000
Halen Konya ilinin nüfusu;
2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı kesin sonuçlarına göre 2.192.166 kişidir.
Nüfusun 1.294.817 kişisi şehirlerde yaşarken,
897.349 kişisi bucak ve köylerde yaşamaktadır.
Şehirde yaşayanların oranı %59, köyde yaşayanların oranı %41'dir.
Konya üç merkez ilçenin (Karatay, Meram, Selçuklu) nüfusu 742.690,
Nüfus yoğunluğu;57/km2 kişidir.
Geleceğin Konya'sı;
- Türkiye'nin yüz ölçümde 1., nüfusta 3.büyük kenti
- Sanayi, turizm ve tarım kenti.
Geleceğin Konya'sı dünyanın sayılı şehirleri arasına girdi.
- Konya holdingleri yatırım üretim ve ihracatta patlama yaptı. Köyden kente göç, işçi göçü ve beyin göçüyle Konya nüfusu hızla arttı.
- 1. ve 2. derece deprem bölgelerindeki yatırım risklerini azaltmak için yapılan teşvikler ve bu bölgelerdeki holdingler risklerini azaltmak için yatırımlarının bir kısmını 4. ve 5. derece deprem bölgesi olarak en az deprem riski taşıyan Konya- Karaman hattına taşıdılar. Sanayi göçü ve iç göç ile Konya nüfusu hızla arttı.
- "Konya gibi Türkiye, Türkiye gibi Dünya", " Değişimin yeni yüzü:KONYA" , " Gez Konya'yı gör dünyayı" yada "Gez Konya'yı Görmüş Ol Dünya" 'yı sloganlarının içini doldurularak dünyanın önemli şehirleri arasına girme yarışına giren Konya Belediyelerinin muasır medeniyet çıtasını yakalamak için başlattıkları dünya ile yarış, Konya'yı önemli bir tercih edilir yerleşim yeri haline getirdi. Emekli, yabancı yerleşimciler Konya nüfusunu hızla artırdı.
- YEŞİL ALAN
" İmar yoluyla suni yeşil şehir haline getirilmiş şehirler" yarışına giren Konya, kişi başına 75 m2 yeşil alan ile dünyanın yeşillendirilmiş en yeşil kentleri arasında ilk 10'a girerek yeşil ve huzur arayan tüm insanların tercih ettiği şehirler arasına girdi.
Yeşil alan; (5-10-20)000 m2 içine yeşil köşk ve çiftlik köşkleri, müstakil ev ve site çevresine, semt parkları, ilçe parkları, bisiklet ve yaya yolları, cadde ve bulvarların orta şeritlei (orta refüj-toplu taşıma ve tramvay hattı), hobi bahçeleri ve "4*4 MerPark" projelerine yerleştirildi.
Şehrin dört giriş yönünde 10'ar km2'lik merkez parkları kuruldu. Arsa beşerbin dairelik uydu sitelere ücretsiz tahsis edilerek , şehirleşme "Merkez Park" ların arkasına kaydırıldı. Oluşturulan " 4*4 MerPark " lar dünyada 1 numaralı kentsel yeşil alan projesi oldu.
-KONUT
Konyaya hızla gelen nüfus Konya modeli toplu konutlaşma ile en ucuz ve en ferah evlere sahip oldular. 4*4 merkez parkların çevresi 5.000 konutluk site kooperatiflerine kamu arazileri ücretsiz arsa olarak tahsis edildi. Bayındırlık ve belediye mühendisleri ve mühendisler odası tarafından yapılan 5 çeşit projeden biri ücretsiz verildi. Çimento ve demir Toplu konut idaresi tarafından 20 yıllık kredi olarak verildi.Her yıl 500 daire bitirilerek kesinlikle evi olmayanlara kira+kooperatif taksidi sistemiyle kurayla tahsis edildi.Projeler 500*10=5.000 daire şeklinde 10 yılda tamamlandı. Merkez parklara bitişik olan siteler dublex, üç katlı ve 18 katlı projelerden oluşmakta ve her 5000 dairelik site 1km2lik bir alana oturmaktadır.Site içi kişi başına düşen yeşil alan 30-50m2dir.
Ulaşım;
Tramvay;Üç hat dikine, üç hat enine, ikişer hat dairesel toplam 8 hatlı tramvay şehir içi ulaşımda,
Konyayı bir daire gibi dolaşan tramvay hattı bu siteleri ve merkez parkları tüm Konya?ya kolay ulaşılabilir kılmaktadır.
-KONYA METROSU;
KONYA METROSU VE KONYA HIZLI TRENİ
Yük ve yolcu taşımacılığının %95 i karayolu dışından yapılmaktadır. Türkiye’de ise karayolu dışından taşıma sadece %5 tir. Kısa zamanda çok mesafe almak gerekir.
1.Boru Yolu:0 risk, karayolu canavarları olan petrol tankerlerini engeller, petrol, doğalgaz, su taşımasını en ucuz yapar.
2.Demir Yolu: En önemli yük ve yolcu taşıma şeklidir.
2.1.Hızlı Tren:Şehir dışı en önemli yolcu taşıma şeklidir.
2.2.Metro : Şehir içi en önemli yolcu taşıma şeklidir.
2.3.Tramvay : Şehir içi önemli yolcu taşıma şeklidir.
2.3.Normal Tren : Şehir dışı önemli yük ve yolcu taşıma şeklidir.
2.3.Metro : Şehir içi önemli yolcu taşıma şeklidir.
Bakü metrosu köhne Sovyet ekonomisinin 1960 ‘ta planını yapıp, 1967’de işletmeye açtığı 30 km , ihtiyaç duyduğu 825 voltluk enerjiyi kendisi üretir. Yılda ortalama 106 milyon yolcu taşımaktadır. Demek ki modern Türkiye ekonomisi 60 kmlik Kampus –Kaşınhanı metrosunu 5 yılda yapabilir. Üniversite, Lise ve ilköğretim kampusleri, yüksek katlı siteler, sanayi bu güzergah üzerine planlanırsa şehir içi ulaşım sorunu çözülür ve en ucuza gelir.
Kampus- Kaşınhanı güzergahında 60 Km metro yapılmış ve kampus okullar bu hat zerine kurularak öğrencilerin çoğunun metro ile taşınması sağlanmaktadır.
-Bisiklet Yolları;
Toplam 1000km bölünmüş, ayrı ve üç sıra ağaçlar arasında bisiklet yolu ile şehir içi ulaşım önemli oranda bisikle sağlanıyor.
-Bisikletli Faytonlar;
Şehir içi turistik geziler trafiğe kapalı yollarda bisikletli faytonlarla sağlanıyor.
- Spor:
Konyaspor UEFA'nın sürekli adayları arasında,
Mevlana çevresinde daireler çizerek son bulan, 4*4merkez parklardan dolaşıp şehrin bütün ana arterlerinin kenarında ve şehri çevreleyen tepelerde yapılan dünyanın en uzun ?kent içi bisiklet parkuru? ile dünyanın en büyük kent içi bisiklet yarışı organizasyonu ?Mevlana Bisiklet Maratonu? dünyanın en meşhur şehir içi bisiklet yarışı haline geldi. Konya dünyanın en fazla bisiklet bulunan ilk beş şehri arasına girdi.
- Üniversite öğrencileri, hocaları, hatta rektör ve dekanlar işe bisikletle giderek hem yaşam boyu spor yapıyorlar hem trafik yarı yarıya azaltılarak şehrin gürültü ve egzos kirlilğini önemli ölçüde ortadan kaldırdılar.
- Sanayi:
Dünyanın en büyük bisiklet üretim tesislerinde biri Konya da yapıldı. %95'i ihraç ediliyor.
Sanayi teşviki usulü değişti.
1.Bölge:Geri kalmış bölgeler ve ?Anadolu Aslanları 1.derece Sanayi Kentleri? projesi kapsamında Gaziantep ile Konya tüm dallarda teşvik edilerek Türkiye sanayisinin lokomotifi İstanbul-Kocaeli-Bursa üçgeni , Konya ve Gaziantep oldu. Konya ve Gaziantep?te kurulan nükleer santraller her iki şehrin sanayisine sanayi ülkeleri içinde en düşük fiyatla elektrik vererek bu şehirlerin sanayisini dünya rekabetine açtı.
2.Bölge;İzmir, Denizli, Antalya, Ankara, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Erzurum, Van. Seçilmiş ve bölgeye has konularda teşvik bölgesi.
3.Bölge diğer kentler.
1.ve 2.derece sanayi teşvik bölgelerinde Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarına serbest çalışma hakkı tanındı, yabancı işçi statüsünden çıkarıldılar.
Bu bölgede çalışmadıkları zaman eşleri ve babaları üzerinden zorunlu sağlık ve emekli maaşı alma hakkı olan kişiler çalışırken sağlık ve emeklilik sigortasından %80 oranında muaf tutularak istihdam yükü azaltıldı, kadın erkek herkes üretime dahil edildi.
Başta Ortadoğu sermayesi olmak üzere önemli oranda yabancı sermaye doğrudan sanayi yatırımına çekildi, ihracatta önemli bir yer buldu.
- İnanç Turizmi: Mevlana Kültür Merkezi - Alaaddin Tepesi çaplı bölge ?Nostaljik Mevlana Semti? olarak düzenlendi. Bu sahada dünyanın tüm yörelerinin yöresel mimarisi ile dublex binalarda tarih ve turizm nostaljisi yaratılarak turizme açıldı. Bu bölgeye dünya mimari örnekleri kopyaları yanında tarihi Türk evleri yeniden canlandırıldı. Bu bölge 10 adet geniş bulvarla çevre yoluna bağlandı. Modern yüksek binalar bu bulvar kenarlarına aktarıldı.
Hristiyanlığın en önemli ilk bölgesi olan çevredeki tarihi bölgeler Hristiyan hac merkezi haline getirilerek, Mevlana turizmine ilaveten Hristiyan hacılığı merkezli inanç turizmi dünyanın saygın turizm organizasyonları arasına girdi.
Dünyanın her tarafından hacca gidenler de hacca gitmeden önce Mevlana Semti ve Mevlana'yı ziyaret ederek inanç turizminin önemli bir parçası haline geldiler.
Sağlık:
İki kamu ve iki özel Tıp fakültesi, kamu ve özel hastanelerle AB-Rusya ve Kafkas-Asya Cumhuriyetleri ve Ortadoğu-Afrika ülkelerinden ucuz ve kaliteli sağlık hizmeti dolayısıyla büyük bir hasta turizmi oluşturuldu.
Eğitim:
Üç kamu ve 10 özel üniversite ile hasta turizmi gibi önemli bir eğitim turizmi ve buna bağlı bir beyin göçü oluşturuldu. |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
net-muratt
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
26.10.2008, 10:46 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
KONYA'DA MOBESE Hizmete Girdi
mniyet Müdürlüğü`nde kurulan MOBESE`nin hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törende açılış kurdelesini Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Sabri Ak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Tuzcu ve İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Mazlum Kocaoğlu birlikte kesti.
MOBESE hakkında bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, sistemin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi ve İl Emniyet Müdürlüğü`nün ortak çalışmasıyla Konya`da güzel bir işbirliği örneğinin ortaya konduğunu kaydeden Başkan Akyürek, sistemin hem güvenlik hem de şehircilik açısından önemli olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrin farklı yerlerini izleyerek araç ve yaya trafiği açısından gerekli önlemleri alacaklarını vurgulayan Başkan Akyürek, Konya`nın güvenliği açısından başlayan yeni dönemin hayırlı olmasını diledi.
Vali Aydın da, Büyükşehir Belediyesi`nin hem fiber optik kablolarını tahsis ederek hem de fiziki çalışmalar konusunda sisteme önemli katkıda bulunduğunu belirtti. MOBESE sistemini İstanbul`dan sonra Türkiye`de kullanan ikinci şehrin Konya olduğunu kaydeden Vali Aydın, sistemde emeği geçen herkese teşekkür etti.
2 milyon YTL`ye kurulan MOBESE kapsamında 32 stratejik noktada 72 kamera hizmete girdi. İlk etapta Şehir Görüntüleme ve Kayıt Sistemi ile asayiş ve trafik olaylarının, Plaka Tanıma Sistemi ile çalıntı, sahte ve aranan araçların takibi yapılacak. Çağrı Yönetim Sistemi ile de gelen çağrıların daha hızlı sonuçlandırılması sağlanacak.
Bu arada, sistemin test aşamasında levha hırsızlığı yapan bir kişinin kameradan tespit edilerek yakalandığı, aşırı hız yaparak bir yayaya çarpan aracında belirlendiği öğrenildi.
Konya
![](http://www.konyalife.com.tr/UserFiles/salihtuzcu.jpg) |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
hepsi-1999
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
27.10.2008, 11:13 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
konyaya birkez gittim bayagıda gezdim ama görmedigim bi çok yer varmış paylaşım için saolun ______________ ![](http://img.webme.com/pic/h/hepsi-1999/anigif.gif) |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![empirretotalwar](//profile.webme.com/profile/e/empirretotalwar/small.png)
empirretotalwar
Uzman Üye
Konum: antalya
|
27.10.2008, 11:48 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
fotograflar gerçekten çok etkileyici bir tanesi,ni ekran görüntüme koydum .
Ellerinize saglık ______________
|
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![naatlar](//profile.webme.com/profile/n/naatlar/small.png)
naatlar
Bedava-Sitem Bağımlısı
Konum: konya
|
27.10.2008, 15:15 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
bende konyalıyım kardeşim
gerçekten çok guzel tanıtmışsın memleketimizi öok memnun oldum.. ______________
Siz de Toplistimize Katılın Gunluk 500 Tekil istatistiklerimiz acık pr 2 ilk 3 ana sayfada http://naatlar.tr.gg/toplist.htm
|
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
net-muratt
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
27.10.2008, 16:02 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
yorumlarınız için teşekkürler
Konya ile ilgili paylaşımlarım bu başlıkta devam edecektir... |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
sanalsahne
Uzman Üye
|
27.10.2008, 19:13 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
Süper Bir Şehir ... ______________ ![](http://sanalsahne.tr.gg/sig.png) |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![topliste](//profile.webme.com/profile/t/topliste/small.png)
topliste
Acemi Üye
|
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
sarax
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
28.10.2008, 13:24 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
ysnsen yazmış: rica ederim bir gün gelmeyi düşünüyorum
selçuklu ilçesi
tatköye.
tek türkiye çekimleri orda
misafir edersin inşallah |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
sarax
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
28.10.2008, 13:27 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
|
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
sarax
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
28.10.2008, 13:28 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
KULU
Yüzölçümü : 1521 km2
Nüfusu : 86.817
İlçe Merkezi : 33.336
Köyler : 53.481
Rakım : 989 m.
Kulu, klasik devirlerde (drya) harabeleri üzerinde kurulmuştur. İlçenin 300 yıllık bir geçmişi vardır. 1780 yılında Kulupoğlu Mustafa isminde birisi Afyon dolaylarından gelerek Kulu'nun şimdiki bulunduğu yere yerleşmişlerdir. Aşiret beyinin isminin Kulupoğlu Mustafa (Kulu Beyi) olmasından ötürü ilçenin ismi kesinlik kazanmıştır. Kulu, 1926 yılında bucak, 1954 yılında ilçe olmuştur.
Kulu İlçesi, doğusunda: Ş.Koçhisar, Batısında: Cihanbeyli-Haymana, Kuzeyinde: Ankara ve Haymana, Güneyinde ise Cihanbeyli ve Tuzgölü ile çevrilidir.
Kulupoğlu Mustafa beyin beraberinde getirdiği kabileler ile Osmanlılar tarafından Erzurum, Muş ve Ağrı çevresinden bir takım aşiretler ilçeye iskan ettirilmiştir. Ayrıca Kırım, Türkistan taraflarından gelenler de ilçenin köy ve kasabalarına yerleştirilmişlerdir. Kulu ilçesi Ankara-Konya asfaltı üzerinde olup, E-5 karayolu ilçe sınırları içerisinden geçmektedir.
İlçenin doğusunda bulunan ve 180 kuş çeşidinin mevcut olduğu "Düden Gölü" ilçeye canlılık kazandırmaktadır. Ayrıca gölün bulunduğu alan avcılık açısından Türkiye'nin sayılı yerlerindendir. İlçenin çeşitli yerlerinde hüyükler mevcut olup Karacadağ Kasabası'nda tarihi mağaralar bulunmaktadır.
______________
![Arrow](//wtheme.webme.com/smiles/icon_arrow.gif) Begendigim siteler>>> WWW.SARAX.TR.GG WWW.UA1905UA.TR.GG WWW.MARASULTRASLAN.TR.GG WWW.ANTISPAMTEAM.TR.GG WWW.GOKSEEN.TR.GG WWW.HACKERFRIEND.TR.GG WWW.SANAL-REKLAM.TR.GG |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
sarax
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
28.10.2008, 13:28 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
MERAM
Yüzölçümü : 1949 km2
Nüfusu : 281.728
İlçe Merkezi : 241.256
Köyler : 40.472
Rakım : 1016 m.
Sözlüklerde,"İstek,amaç,gaye,maksat" anlamına geldiğinden bahsedilen "MERAM" kelimesi, Konya ilinin 3 merkez ilçesinden biridir. Atasözleri arasında "Meramın elinden bir şey kurtulmaz" olarak yer alırken deyimlerde "Meramını anlatmak, merak etmek" şeklinde geçmekte; bunlar da " isteğini, derdini anlatmak, üstüne düşmek, yapmak istemek" anlamlarına gelmektedir.
Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde gezip-gördüğü yerler arasında bağ bahçe, bostanlardan söz ederken bağlık-bahçelik bu yerlere her defasında "Bağ-ı Meram" ifadesini kullanmaktadır; hatta buraların Konya'nın Meram'ı gibi olduğunu ifade etmektedir. “ Peçevi şehrinin Baruthane mesiresi, Kırım’ın Sudak Bağı, İstanbul’un yüz yetmiş beşten fazla bahçe ve gülistanları, Tebriz’in Şah-ı Cihanbağı, Konya’nın Meram Mesiresinin yanında bir çemenzar bile değildir.”
Konya İli tarihi ile Meram'ın tarihçesi arasında bir paralelik vardır. Tarih devirlerinde Konya ili Hititler, Frigler, Lidyalılar ve Persler tarafından yönetilmiştir. Büyük İskender ve Romalılar tarafından ele geçirilen Konya, Selçukluların başşehri olur. Daha sonra Konya'da Karamanoğullarının meteakiben Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti görülür.
Meram ilçesi 26.06.1987 günü T.B.M.M.'de kabul edilen Kanun gereği Konya il Merkezinin Büyüşehir hüviyetine kavuşturulmasıyla kurulmuştur. Meram ilçesi kuruluş çalışmalarını tamamlayarak 08 Ağustos 1988 tarihinden itibaren hizmete başlamıştır.
27 Haziran 1987 gün ve 19500 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 3399 Sayılı Kanunla ilçe hüviyetine kavuşan Meram ilçesi, 1112 Km2' lik yüzölçümüyle Konya'nın önemli bir yerleşim merkezidir.
Adını Meram Bağlarından alan Meram ilçesi; T.B.M.M.'nin 20 Haziran 1987 tarihli oturumunda Konya il merkezinin Büyükşehir hüviyetine kavuşturulmasıyla Karatay ve Selçuklu ilçeleriyle birlikte doğmuştur.
Meram ilçesi, konum itibariyle Konya'nın güney ve güney batısında yer alır. İlçenin kuzeyinde Selçuklu; güneyinde Çumra; Akören ve Bozkır, batısında Beyşehir ve Seydişehir; doğusunda Karatay ilçeleriyle çevrelenmiştir.
İlçemizin kuzeyi ve batısı dağ ve tepeleri çevrilidir, güneyi açık geniş bir ovalıktır. İlçemizin sulama suyu ihtiyacı Altınapa Barajı'ndan karşılanmaktadır. Kara iklimin görüldüğü Meram ilçesinden akarsuların yok denecek kadar az olması sulanan arazi miktarının az olması sorununu doğurmaktadır.
Meram Bağları : Konya şehir merkezine 8 km. uzaklıkta Meram Çayının da bulunduğu türkülere konu olmuş eşsiz bir mesire yeridir. Meram'da Selçuklu Devrinde Hasbeyoğlu Mescidi, Hamamı ve Dar'ülhuffazı ile Tavusbaba türbesi bulunmaktadır.
Kızılviran Hanı : Konya-Beyşehir karayolu üzerinde olup, il merkezine 44 km. uzunlukta, kışlık ve yazlık bölümleri bulunan bir handır.
Çayırbağı. Dere, Dutlukırı ve Ordu Çeşmesi, Hatıp, Gökyurt Köyleri (Gilistra) Meram ilçe merkezinde havası, suyu ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerce aranan yerler arasındadır.
Yemin Ormanı : Tavusbaba Türbesinin de bulunduğu tepe üzerinde Cumhuriyet Döneminde yapılan ağaçlandırma çalışmaları sonucu kazanılan Yemin Ormanı, piknik yerlerine ve 2 ayrı dinlenme tesisine sahip bulunmaktadır.
Arkeloji Müzesi : 1962 yılında açılan Arkeloji Müzesinde Neolitik, Erken Bronz, Hitit, Frig, Grek, Roma ve Bizans devirlerine ait eserler teşhir edilmektedir. Sahipata Camii bitişiğinde yer alan Arkeloji Müzesinde Çatalhüyük, Canhasan, Erbaa Sızma, Karahüyük ve Alaeddin Tepesindeki kazılarda bulunan eserler bulunmaktadır.
Atatürk Müzesi : Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Konya'yı şereflendirmeleri sırasında kaldığı ev 1928 yılında Muskafa Kemal Atatürk'e hediye edilmiştir. 1964 yılında müze olarak düzenlenen evde Atatürk'e ait elbiseler, özel eşyalar, fotoğraflar ve belgeler sergilenmektedir.
Sırçalı Medrese Müzesi : Gazialemşah Mahallesindedir. Avlulu Medrese tipinin güzel örneklerindendir. Fıkıh öğretimi üzere Bedrettin Muslik tarafından 1242'de yaptırılmıştır.
MERAM İLÇESİ VAKIF ESERLERİ
Tahtatepen Camii, Emir Halil Camii, Kadı Mürsel Camii, Kürkçü Mescidi, Fahrünnisa Mescidi, Yaka Mahallesi Mescidi,Faruk Camii,Yolcuoğlu Camii, Selma-ı Pak Camii, B.Kovanağzı Camii, K.Aymanas Mühürcü Camii, Serame Camii, Aşkan Camii, Araböldüren Camii, Pürümcekbaşı Camii, Mecidey Camii, Ayanbey Camii, Emir Nurettin Camii, Nasuhbey Camii, Ateşbaz Türbesi, Aski Camii, Übeyit Camii, Saatçi Camii, Telli Mescidi, Tarhan Mescidi, Turut Cemal Ali Dede Camii ve Külliyesi, Şeyh Ebrul Vefa Camii, Avgın Camii, İplikçi Camii, Şükran Camii, Şeyh Osman Rumi Camii, Tahir Paşa Camii, Abdülmümin Camii, İhtiyarettin Mah. Vakfı, Hasbey Mescidi, Hoca Hasan Camii, Abdülaziz Camii, Amberreis Camii, Turgutoğlu Türbesi, Furkan Dede Mescidi, Ak Camii, Kömürcüler Camii, Kapu Camii, Havzan Buzhaneleri, Hoca Fakih Türbesi, Cemel Ali Dede Türbesi, Tahir ile Zühre Türbe ve Mescidi.
______________
![Arrow](//wtheme.webme.com/smiles/icon_arrow.gif) Begendigim siteler>>> WWW.SARAX.TR.GG WWW.UA1905UA.TR.GG WWW.MARASULTRASLAN.TR.GG WWW.ANTISPAMTEAM.TR.GG WWW.GOKSEEN.TR.GG WWW.HACKERFRIEND.TR.GG WWW.SANAL-REKLAM.TR.GG |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
sarax
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
28.10.2008, 13:29 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
|
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
-
![](//wtheme.webme.com/img/profile/default.png)
sarax
Bedava-Sitem Bağımlısı
|
28.10.2008, 13:30 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
SELÇUKLU
Yüzölçümü : 2056 km2
Nüfusu : 365.805
İlçe Merkezi : 345.135
Köyler : 20.670
Rakım : 1016 m
Selçuklu'nun tarihi geçmişi, kültür, sanat, eğitim, bilim ve askeri hayatı Konya'dan ayrı düşünülemez.
Tarihi Konya ile 20. Yüzyıl Konya'sının sentezi olan Selçuklu; Anadolu Selçukluları'na başkentlik yapmış, bağrında Sultanlar yetiştirmiş, hakimiyetini 6 asır sürdürecek Osmanlı Devleti'ne kılavuzluk ve beşiklik yapmış şerefli bir maziye ve tarihe sahiptir.
Bir dizi devlete ve XI. yüzyıldan XIV. yüzyıla kadar hakim olan "Selçuk" kelimesinin aslı ile ilgili iki görüş ileri sürülmektedir. Bu konuda uzman tarihçilerimizden rahmetli Osman Turan'a göre kelimenin aslı "Selçuk" değil "Salçuk" tur. Eski Türkler, "Sal" ekli "Saltuk, Salpur, Salur..."gibi kelimeleri kullanmaktadırlar. Burada " Selçuk" isminin aslının "Selçuk" olduğunu belirtir. Selcük "Küçük sel" anlamındadır.
"Selçuk" da "Selcük" de Türkçe ses uyumuna uygun kelimelerdir. Kelime yapısı bir yana Selçuk, Oğuzlar Devleti (Yabguluğu) içinden kopup, gelerek İslam gazisi olan bir Kınık Beyi'nin adıdır. Yüzyedi yaşında ölen Selçuk Bey'in adı, torunları devrinde istiklalini ilan eden devletin ismi olmuştur. O devlet, Büyük Selçuklular veya Selçuklu Cihan Devleti'dir. Adı üstünde Türkistan'dan Anadolu'ya kadar eski dünya kıtalarını elinde tutan bu devlet, yeni filizler vermeden göçmez. Verdiği ilk filizlerden birisi Anadolu Selçuklu Devaleti'dir. Alp Arslan Gazi yani Büyük Selçuklularla asıl Anadolu kapıları; Anadolu Selçukluları ile vatanlaştırılıp elde tutulmuştur.
Konya bir göl tabanı olan ovanın tabanında kurulmuştur. Hemen batısında Takkeli ve Loras Dağları yükselmektedir. En önemli akarsuyu, Meram Deresi'nden gelip yazın Konya bağ ve bahçelerini sulayan, kışın doğudaki Aslım bataklığına dökülen Meram Çayı'dır.
Konya kurak bir iklime sahip olup yazın çok sıcak geçerdi. Bu sebeple geceleri damlarda yatılırdı. Kışın kar, ilkbaharda bol yağmur yağar. Yağış ortalaması çevre illere göre daha düşüktür. Bununla birlikte kurak geçmeyen yıllarda, ziraat için yeterli olmaktadır.
Kaynaklar: www.sahin42.web.tr______________
![Arrow](//wtheme.webme.com/smiles/icon_arrow.gif) Begendigim siteler>>> WWW.SARAX.TR.GG WWW.UA1905UA.TR.GG WWW.MARASULTRASLAN.TR.GG WWW.ANTISPAMTEAM.TR.GG WWW.GOKSEEN.TR.GG WWW.HACKERFRIEND.TR.GG WWW.SANAL-REKLAM.TR.GG |
|
↑
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
|