www.gelepsi.tr.gg adlı sitenin göndermiş olduğu 3. yazıdır.
KİŞİSEL ATALETİ YENMEK
Evet sevgili okurlarımız bir önceki makalemizde ataletin tanımından bahsetmiştik.Şimdi ise ataletten nasıl kurtulucağınızı öğreneceksiniz.
Ataleti gerçekten yenmek istiyorsanız irade gücüne sahip olmanız gerekir.İrade gücü kişinin kendini yönetebilmesidir.Yani siz kendi kendinize söz geçirebiliyorsanız irade gücünüz yüksek demektir.
Fakat kendinize söz geçiremiyorsanız irade gücünüz zayıf demektir ki buda atalete işrattir..
Buna örneğin; Sabah kalktığınızda dişinizi fırçalamanız gerekiyor,fakat erindiğiniz için fırçala(ya)mıyorsunuz.İşte bu durumdaki bir kişinin irade gücü zayıf demektir.
Bundan nasıl kurtulurum diyorsanız."Kalk ve Yap" politikasını izleyin.Yani kendinize emir verin.Olduğunuz yerde durmayın bişeyler yapın.Tevfik Fikretin dediği gibi ;
Uğraş,didin,düşün,ara,bul,koş,atıl,bağır
Durmak zamanı geçti çalışma zamanıdır.
"KALK VE YAP"
Şimdi size atalete neden olan on önemli inanç ve düşünce örneği vereceğim.Herhangi bir durumda bu on inançtan bir kaçına sahipseniz ataletinizin o alanda yoğun olduğunu düşünebilirsiniz.
1-Değişmezlin İnancı:"böyle gelmiş böyle gider"
2-Etkisizlik İnancı:"ben kim oluyorumki"
3-Gereksizlik İnancı:"yapsamda ne değişicekki"
4-Yararsızlık İnancı:"bunu yapmanın kimseye faydası yok"
5-Erteleme İnanı:"daha sonra yapabilirim"
6-Anlamsızlık İnancı:"bunu yapmamı istemem çok saşma,aptalca"
7-Kontrolsüzlük İnancı:"bunu yapabilmek insanın elinde değil"
8-Yetersizlik İnancı:"ben bunu yapmak için henüz yeterli değilim"
9-Mükemmelliyetçilik İnancı:"en iyisini yapıncıya kadar hiç bir şey yapmamalıyım"
10-Başaramam İnancı:"Ben bunu başararamam ve hayal kırıklığı yaşarım yada yaşatırım.
Ayrıca sizi etkileyen güzel ve özlü sözleri bir kağıda yazıp odanızın duvarına asınız.Her hayal kırıklığına uğradığınızda bu sözlere bakarak kendinize gelirsiniz.
Bunun yanısıra yine beyaz bir sayfanın başına "Kimin için ve ne için ataletten kurtulmak istiyorum" diye bir başlık atın ve bunun altına aklınıza gelen bütün cevapları yazın.Bu gerçekten ataletten kurtulmak isteyip istemediğinizi gösterecek.Yani bir tür samimiyet sorunu.
Sizlere diyebileceklerim bu kadar.Eğer dahada fazla bilgi almak isterseniz Mümin Sekman'ın "Kişisel Ataleti Yenmek" adlı kitabını tavsiye ederim.Smile