Yazar |
Mesaj |
-
marasultraslan
Uzman Üye
Konum: Ҳ●K.Maraş●Ҳ
|
25.07.2008, 05:37 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
dsiteyardimi yazmış: Teşekkürler
rica ederim ... |
|
↑
|
|
|
-
marasultraslan
Uzman Üye
Konum: Ҳ●K.Maraş●Ҳ
|
25.07.2008, 06:34 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
WebMasterlara öneriler
index.html
Web sitenizi yaptığınızda, mutlaka ana sayfanızı index.html olarak adlandırın. FP bunu sizin için otomatik olarak yapacaktır ve bunun bir sebebi var. Bir bilgisayar kullanıcı Browser 'ının adres kutusuna bir sitenin adresini yazar ve bu site içinde belirli bir sayfanın adını vermezse, (örneğin, sadece TurkWebmasters.Net - Türkiye'nin Webmaster Sitesi yazarsa) Web Server hangi sayfayı gönderir ? Bir çok Web Server için varsayılan sayfa index.html'dir. Bazı Server'lar varsayılan sayfanın Default.html olarak adlandırılmasını isterler. Eski sürüm Server'lar arasında sayfa adı vermeyen ziyaretçiye web sitesinin kök dizini (root directory) içinde yer alan dosya adlarını gösteren bir liste sunanlar veya ziyaretçiye hata mesajı verenler de vardır. Web ev sahibinize, Server'ının varsayılan sayfa olarak hangi adı vermeniz gerektiğini sorun ve ana sayfanıza daima bu adı verin.
Açtığınız komutları kapatın.
<...> ile açtığınız komutları, ile kapatmayı unutmayın. İnternet Explorer'de böyle bir problem olmasa bile, Netscape Navigator'de kapatılmamış komutlar problemlere yol açmaktadır.
Güncellemeler hakkında bilgi verin
Sitenize gelen ziyaretçilere sitenizin, yada daha doğrusu sayfalarınızın güncelleme bilgilerini giriş sayfasında verin. Daha önce ziyaret etmiş olanlara içerikte yaptığınız güncellemeleri bildirmeniz size puan kazandıracaktır.
Sitenizde sunduğunuz hizmetler hakkında bilgi verin
Sitenize yeni gelenlere sunduğunuz hizmetler hakkında bilgiler vermeniz, size puan kazandıracaktır. Genelde, ziyaretçiniz sitenizi gezmek için değil bir konuda bilgi yada belge aramak için gelmiştir. Diğer konular o an için onu pek ilgilendirmemektedir. Vereceğiniz bilgilerle zaman kazanması hoşuna gidecek, işinizi önemsediğiniz için sayfanıza tekrar gelecektir.
Sayfa yapınızın anlaşılır olmasına dikkat edin
Anlaşılır bir sayfa yapısı oluşturmaya dikkat edin. Bunun için iki model vardır;
Yıldız Sistemi: Genelde bu sistemle oluşturulan küçük sitelerde alt sayfalara ana sayfa üzerinden erişilir ve bu sayfalardan ana sayfaya linkler vardır. Hata yapma riskini azaltır ve yeni sayfalar eklemek kolaydır.
Hiyerarşi Sistemi: Büyük ve sayfa sayısı çok olan sitelerin kullandığı sistemdir. Sabit diskinizdeki klasör sistemine benzer. İç içe sayfalar mevcuttur. Bir çok alt sayfa olabilir. Bu tip sayfalar konularına göre blok halinde hazırlanmalıdır ve her konunun kendine ait bir klasörü olmalıdır. Kullanışlı olması için, alt ve üst sayfalara geçiş olduğu gibi ana menüye de ulaşılabilmelidir.
Kullandığınız resimlere dikkat edin
Geç yüklenen resimler size puan kaybettirir. Bu yüzden düşük çözünülürlükte resimler kullanın. Büyük resimlerde gif formatını, küçük resimlerde de jpeg formatını kullanabilirsiniz. Bir fotoğraf sitesi hazırlıyorsanız yüksek çözünülürlükte kaliteli resim koyabilirsiniz. Gelen ziyaretçi bu sebeple geldiği için problem oluşturmayacaktır.
Ana sayfaya en fazla iki frame ekleyin
Frameler (Çerçeveler) düzen açısından faydalıdır ama, frame sayısı arttıkça sayfa yüklenme süresi de artacaktır. Çünkü browser görüntüyü sağlamak için tüm framelerdeki sayfaları yüklemek zorundadır. Yani üç frameli bir sayfa aslında üç ayrı sayfayı birleştiren bir sayfadır ve toplam dört sayfa eder, browser aynı anda dört sayfayı birden yüklemek zorunda kalır. Bu ise yüklenme süresini artıracaktır.
Style Sheet kullanırken dikkatli olun
Dinamik Html' nin bir nimeti olan Style Sheet, kullanırken dikkat etmelisiniz. Çünkü; ziyaretçinin browseri versiyon nedeniyle bu tekniği desteklemeyebilir. Ayrıca Explorer ve Netscape browserleri bu teknikte kullanılan bazı komut ve parametreleri farklı yorumlamaktadır. Hitap ettiğiniz ziyaretçi kitlesinin en az %90' ı bu tekniği destekleyen browser kullandığında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunu nereden öğrenebilirim diyorsanız, ya kendiniz asp, cgi gibi dillerle yazılmış programlar vasıtası ile bir istatistik oluşturmalısınız, yada bu hizmeti veren sitelerden yardım almalısınız.
Gerekmedikçe ses kullanmayın
Sayfanızda kullanacağınız ses dosyası, Türkiye'de zaten yetersiz olan bant genişliğinin çoğunu kullanacağından sayfanın geç yüklenmesine sebep olur. Ayrıca, ziyaretçi sizin seçtiğiniz müziği sevmeyebilir. Sayfama hoş geldiniz gibi cıngıllar ise hiç hoş karşılanmamaktadır. Fakat müzikle ilgili bir site hazırlıyorsanız örnek verme açısından kullanmanızda bir sakınca yoktur.
Java Appleti kullanırken dikkatli olun
Java appletleri sayfanızın geç yüklenmesine sebep olur. Ayrıca ziyaretçinin browseri java desteklemeyebilir. Gerekmedikçe java applet kullanmayın. Sadece görsel açıdan güzel diye kullanacağınız applet puan kazandırmaz, kaybettirir. Applet kullanırken aşırıya kaçmayın, her tarafında çeşitli appletler olan bir sayfa hiçte güzel görünmez.
HTML kaynak kodunu kısa tutun
Sayfa hazırlarken farkında olmadan kaynak kodu uzatabilir, karmaşık bir hale sokabilirsiniz. Bu ise hata yapma riskini artıracaktır. Mesela, tablo yaparken kullanacağınız FONT etiketini her hücrede tekrarlamak, kodu uzatmaktan başka bir işe yaramaz. Bunun yerine DHtml 'nin unsurlarından CSS (Cascading Style Sheet) kullanabilirsiniz.
Meta etiketini kullanın
Sitenizin arama motorlarında yer alması ve daha çok insana hitap etmesi için META etiketini kullanın. Güzel bir web sayfasında bulunması gereken komutlardan birisi de META etiketidir. Daha geniş bilgi için HTML DERSLERİ / META etiketine bakınız.
Reklam pencerelerine dikkat edin
Sponsor bulma kaygısı ile, sayfanıza girince açılan bir çok reklam penceresi ziyaretçi kaçırmanıza sebep olacağından, sponsorunuzdan faydalanma imkanınızı azaltacaktır. Bu ise hem sponsorunuzdan, hem de ziyaretçilerinizden olmanız demektir. Sponsorlarınıza link vermeniz daha akıllıca bir seçim olacaktır. Ama ziyaretçilerinizi kesinlikle sponsorunuzun sayfasına girmeye zorlamayın.
Arka fon seçiminde dikkatli olun
Arka fon kullanıyorsanız, fon olarak kullandığınız resimle, yazılarınızın rengi birbirine yakın olmamalıdır. Bu, ziyaretçinize eziyet yapmaktan başka bir şey değildir. Yazılar okunaklı ve sürekli olmalı, sade ve düzgün bir Türkçe ile yazılmalıdır.
Font seçiminde dikkatli olun
Yazılarınız için , ziyaretçinizin bilgisayarında da olan standart fontları seçiniz. Helvetica gibi fontların her bilgisayarda bulunmayabileceğini unutmayın, yada alternatif fontlar sunun.
Örnek:
Yukarıdaki örnekte; Browsere, Helvetica fontu yoksa Arial fontunu kullanması talimatı verilmektedir.
Ziyaretçiyi kandırmayın
Ziyaretçi çekebilmek için, sakın sitenizde olmayan şeyleri varmış gibi reklam etmeyin. Arama motorlarına ve toplistlere siteniz hakkında açıklama yaparken sadece hizmetini sunduğunuz şeyleri yazın. Sitenize gelen ziyaretçi aradığı konuyu bulamayınca kandırıldığını anlayacaktır. Çok güzel bir siteniz olsa dahi size puan kaybettirecektir.
Sayfalarınızda frame yerine tablo kullanın
Sayfalarınızda gerekmedikçe frame kullanmayın. Tablo kullanmak daha doğru bir seçimdir. Frame, görünüşte bir sayfa olmasına rağmen, (yukarıda açıkladığımız gibi) bir çok sayfadan meydana geldiğinden sayfa yüklenmesini geciktirecektir.
Sayfalarınızın boyutu 100 Kbyte'ı geçmesin
Sayfalarınızın boyutuna dikkat edin. Boyut büyüdükçe yüklenme süresi artacaktır. Oysa büyük bir sayfa yerine küçük bir kaç sayfa daha uygun olacaktır.
Aynı cinsten konularınızı bir başlık altına toplayın
Konularınız dağınık olmasın. Aynı türden konuları bir başlık altında toplamanız sitenizi düzene sokacak ve dağınık görünmesini engelleyecektir.
Çok konu her zaman iyi değildir
Siteniz bir çok konuda hizmet veriyor olması iyi olması anlamına gelmez. Diğer sitelerde de bulunan şeyleri tekrarlamak yerine daha farklı şeyler bulmaya özen gösterin, yada onlardan daha iyisini yapın.
Hedef kitlenizi belirleyin
Sitenizin sayfalarını hazırlamadan önce; hitap edeceğiniz hedef kitleyi belirleyip, sitenizi bu temeller üzerine kurmanızda büyük fayda vardır. Hiç bir amacı olamayan bir sitenin başarısı da fazla olmayacaktır. Benim de sitem var diyebilmek için kesinlikle site kurmayın. Bu tip sitelerin interneti çöplüğe çevirdiğini unutmayın.
Linkleri kontrol edin
Sayfalarınızda konu ile linkler vermeniz puan kazandırıcı bir harekettir. Fakat açılmayan, geçersiz linkler hiç bir işe yaramaz. Bu yüzden sayfanıza ekleyeceğiniz linkleri önce siz kontrol edin. Sitenizi Server'a gönderdikten sonra, ziyaretçi gibi sitenize girin ve bütün bağlantıları tıklayın. Bazı HTML editörleri, metin veya resim unsurlarına veya diğer sayfalara bağlantı (link) kurduğunuz zaman, HREF etiketinin karşısına bağlantının hedefini yazarken, bu unsurun bulunduğu sabit diskin ve dizinin adını da yazarlar: gibi. Böyle bir bağlantıyı içeren sayfayı sitenize koyduğunuz zaman, Server'ın bulunduğu bilgisayarda sayfanız gerçekten C: diskinde ve Web dizininde ise, bazen mesele olmayabilir. Çoğunlukta ziyaretçiniz bir hata mesajı alacaktır. Sitenin durduğu dizin, Server açısından o sitenin kök dizinidir ve bütün diğer dizinler kök dizine göre göreli (relatif) olarak gösterilmelidir. Sayfanız, sitenizin içinde Web dizininde ise bu bağlantının doğru şekilde gösterilmesi şöyle sağlanır: . Dikkat ederseniz, ters bölü işaretinin yerine düz bölü işareti kullanıyoruz.
Sitenizi arama motorlarına kaydedin
Sitenizi tanıtmadan, ziyaretçi beklemeyin. Günümüzde yaklaşık 900 milyon sayfa bulunan internette, sitenizden haberi olmayanların gelmesini beklemek hayalciliktir. Arama motorlarına, siteniz hakkında doğru bilgi ve anahtar kelimelerle kaydını yapınız. Ziyaretçi aradığı konuda karşısına çıkan listede sizin sitenizi de görecek ve bu yolla gelecektir. İnternette bir çok arama motoru mevcut olup en tanınmışları; Yahoo, Altavista'dır. Türkiye'de de bir çok arama motoru mevcuttur.
Sitenizi Top List'lere kaydedin
Özellikle kişisel siteler için Top Listler bulunmaz fırsattır. Top Liste üye olan sitelerin sahipleri ve sörf yapan kişiler, bu listeler vasıtası ile varlığınızdan haberdar olacaklardır. Bir kişi internette sitenize şu şekillerde ulaşabilir.
1 - Arama motorlarında konu arayarak.
2 - Top Listlerde sörf yaparak.
3 - Diğer sitelerde bir konuda sizin sitenize link verilmişse.
4 - Sitenizi daha önce gezmiş ve beğenmişse direkt olarak.
5 - Bannerinizi diğer sitelerde görmüşse.
Banner değişim gruplarına üye olun
Yukarıda açıklanan 5. madde, banner değişim gruplarına üye olmanız halinde gerçekleşir. Bir çok yerli ve yabancı banner üyelik grupları vardır. Bunlar, sitenizde başkalarının bannerini ücretsiz yayınlamanız şartıyla, o sitelerde de sizin bannerinizin yayınlanması prensibi ile çalışırlar. Böylece ücretsiz bir reklam dayanışması ortaya çıkar. O sitelerde gezen ziyaretçi bannerinizi görerek sitenize gelebilir.
E-maillerinizde adınızın altına sitenizin adını ve adresini de yazın
İnternette vazgeçemediğimiz bir unsur olan e-maili, sitenizin reklamını yapmak için kullanabilirsiniz. E-maillerinizin altına adınızla birlikte, site adı ve adresini de yazarak, mail gönderdiğiniz kişilere sitenizi tanıtmış olursunuz. Bunu, (kullandığınız e-mail programının otomatik imza özelliği varsa) tekrar tekrar yazmadan kolayca halledebilirsiniz.
İlginç ve yeni şeyler bulun
Sitenizde diğerlerinde olmayan yeni hizmetler sunmanız ziyaretçilerinizin artmasında büyük rol oynar. Bir konuda ne kadar az site hizmet veriyorsa o sitelere talep daha fazla olacaktır. Ama aynı konuda binlerce hatta milyonlarca site hizmet sunuyorsa, ziyaretçi sayısı da bölünecek ve en tanınmış olan siteler pastanın büyük dilimini alacaktır.
Tasarım ve içerik. Hangisi daha önemli ?
Tasarım ve içerik. Web sayfalarında ikisi de önemli olan unsurlardır. Tasarım ne kadar güzel olursa olsun, içeriği zayıf olan bir site hiç bir zaman başarılı olamaz. Oysa içeriği zengin olan bir site, tasarımı kötü de olsa başarılı olabilir. Tabiki en güzeli tasarımı da, içeriği de iyi olan bir site hazırlamaktır. |
|
↑
|
|
|
-
marasultraslan
Uzman Üye
Konum: Ҳ●K.Maraş●Ҳ
|
25.07.2008, 06:35 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
İyi Alan Kodu Bulma
1. İyi bir alan adı hatırlanabilir olmalıdır. İsim ziyaretçilerinizin aklında otomatikman yer edici olabilmelidir. Onlar için alan isimlerini ezberlemek nadiren mümkündür. Web sitenizi ziyaret edenler için ilgi çekici bir isim olmalıdır. Alan adı diğerlerinden farklı ve özel olmalıdır.
2. İyi bir alan adı kısa olmalıdır. Alan adı 10 harften daha fazla olmamalıdır. Böylece hem hatırlaması, hem de hecelemesi kolay olacaktır. Kısa olması yanlış yazılmasını da büyük ölçüde önleyecektir. Ziyaretçiler kısa isimleri her zaman tutarlar.
3. İyi bir alan adının son kısmı nokta com (.com) şeklinde olmalıdır. Nokta com en çok kullanılan ve bilinen adres şeklidir. Birçok ziyaretçi web sitesinin son eki nokta com olanları hep hatırlayabilmektedir. Alan adı almak isteyen kişi ilk seçim olarak mümkün mertebe nokta com (.com) son ekli bir alan adını tercih etmelidir.
İpucu: Hem İnternet Explorer ve Firefox tarayıcılarının sunduğu kısa yol da bu sayede insanların sitenize daha kolay girmesini sağlamaktadır: Tarayıcınızın adres çubuğuna bir isim yazın, (mesela: Milliyet), sonra Control+Enter tuşlarına birlikte basın, adres çubuğuna yazdığınız yazı http://www.milliyet.com şekline dönüştü. Bu da ayrı bir kolaylık tabi.
4. İyi bir alan adı global bir isim olmalıdır. Çünkü farklı şehirlerden, kulvarlardan ve inançlardan insanlara da hitap ettiğinizi düşünmelisiniz. Global bir isim ziyaretçiler için bir hayli zarif ve çekici olacaktır. Sözünü ettiğimiz alan adı genel olmalı, farklılığı ilk etapta anlaşılmalıdır.
5. İyi bir alan adı kulağa hoş gelmelidir. Bir kere telaffuzu kolay olmalıdır. Kolay telaffuz edilen bir ismi hatırlamak da kolay olur. Birçok ünlü alan adı, kulağa hoş gelen, telaffuzu kolay ve sıra dışı ifadelerden oluşmaktadır.
6. İyi bir alan adı sadece alfabedeki harfleri kapsamalıdır. Bir alan adının kısa çizgi veya numara içermesi tavsiye edilen bir husus değildir. Kısa çizgi içeren bir alan adı pek de etkileyici görünmez. Böyle bir durumda alan adı karşı tarafa yanlış yansıtılabilir, çünkü telaffuzu ve ifade etmesi biraz karmaşıktır.
7. İyi bir alan adı tanımlayıcı olmalıdır. Alan adı web sitenin vizyon ve misyonunu yansıtabilir şekilde olmalıdır. Bir ziyaretçi sadece alan adına bakarak web sitesinin içeriğini tahmin edebilmeli, web sitesi hakkında bir kanaate varabilmelidir. Faaliyetlerinin karşıtı bir ifadeyi isim olarak seçen bir web sitesi, ziyaretçilerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Çünkü böyle bir durumda sitenize erişmek de güçleşecektir.
8. İyi bir alan adı web site faaliyetlerine uygun kelimeleri içermelidir. Faaliyet sahası içinde yer alan kelimeleri derleyerek iyi bir kombinasyon oluşturmak gerekmektedir. En önemli şey, duyunca unutulması zor, hatırlanması kolay bir tınıya sahip olmasıdır. İyi bir kombinasyona sahip alan adları emsalleri arasında ilk sıralarda yer alacaktır.
9. İyi bir alan adı markayı yansıtabilecek şekilde olmalıdır. İyi bir alan adı sahip olunan şirketin ya da firmanın ismi ile bağdaşmalıdır. Daha önceleri bu tarz bir kullanım pek yoktu ama şimdi web sitesi ismi aynı zamanda marka olabiliyor. Yani sanal âlemde sadece web sitesi ismi ile marka olabilmek de artık mümkün. Bunun için bir web sitesi oluştururken diğer mevcut ticari markaların tümünü göz önünde bulundurarak hayli farklı bir isim düşünmek gerekiyor. Yani, nadir rastlanır bir isim seçmek en güzel yol olacaktır.
İyi bir alan adı oluşturmak için aklınızı ve kalbinizi kullanmalısınız. Sonra da alan adınızı başkaları almadan hemen önce almalısınız. Kendinize güvenin ve sezgilerinizi dikkate alın. Siz aldığınız ismi beğenmiyorsanız başkasının beğenmesini bekleyemezsiniz. Bu durum aynı zamanda web sitenizi tasarlarken de size büyük bir şevk verecektir, haberiniz olsun |
|
↑
|
|
|
-
marasultraslan
Uzman Üye
Konum: Ҳ●K.Maraş●Ҳ
|
25.07.2008, 06:35 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
Web site tasarımında dikkat edilecek noktalar
Web site tasarımı bir defaya mahsus bir faaliyet değildir. Hemen hemen bütün web siteleri tasarımlarını yeni veya daha iyi bir tasarımla çoğu zaman değiştirmektedirler. Teknolojideki ilerlemelerle birlikte daha iyi bir tasarımı temin eden yeni ihtimalleri, önceliği sağlayan kod değişikliklerini göz önünde bulundurmak icap etmektedir.
Sade ve basit olun:
Sade bir web site tasarımı kullanıcı dostudur. Kompleks scriptler kullanarak karmaşık bir link düzeni oluşturmayın ya da farklı tarayıcılarla izlenemeyen resimler kullanmayın. Eğer karmaşık bir navigasyon kullanıyorsanız arama motorları sitenizi gerektiği gibi indeksleyemeyecektir. Yüklenmesi uzun sürecek olan büyük hacimli resimlerinizi minimize edin. Kullanıcıların dikkatini çekmek için daha küçük ikonlar kullanın.
Okunabilir ölçüde yazı tipi ve boyutu:
Standart yazı tipi boyutu “-1” (stilleri kullanıyorsanız: 11 veya 12 px) olarak kullanılır. Ziyaretçiler böylece içeriğinizi kolayca okuyabilirler. Ayrıca font seçimi de çok önemlidir. Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif isimli fontlar en yaygın kullanılanlarıdır. Comic Sans gibi süslü font kullanmaktan kaçının (şahsi web siteniz değilse). Hantallığı ortadan kaldırmak için satırlar arasında uygun derecede boşluklar (12 px ya da o civarda) kullanın.
Gözü rahatsız etmeyen renkler kullanın:
Renk seçimi kişisel bir zevk meselesidir, kişinin kendi bakış açısını yansıtır. Her webmaster veya tasarımcı kendinin en sevdiği renk kombinasyonunu kullanmak ister. Bununla birlikte, web sitenizin renk kombinasyonu hakkında karar verirken, bunu arkadaşlarınız veya kullanıcılardan gelen geri bildirimlere göre belirlemek en akıllıca karar olacaktır. Ama sonuçta web’te sorunsuz görüntülenen renk tonları en iyi seçim olacaktır.
Web sayfa boyutları:
Bir web sayfasının boyutlarını belirlemek bakış açısına göre farklılık gerektirir. Çok başarılı olan ticari web siteleri web sayfalarının ebatlarının sınırını kaydırma çubuğu olmaksızın 600x600 şeklinde görünebilir bir alana yayarlar. Yatay kaydırma çubuğundan kaçınmak için, sayfa düzeninizi tarayıcı penceresine uzayan ve yayılan bir şekilde ayarlayabilirsiniz (stretch). Bazen bu durum, özellikle yüksek çözünürlüklü ekranlarda, resim ve yazıların pozisyonlarını değiştirerek birbiri üstüne bindirebilir. En iyi seçim bir tablo içine yerleştirerek belirli bir boyutta, 750 ya da 775 ile sınırlandırmaktır. Örnek için bu web sayfasının düzenine bakabilirsiniz.
Dosya boyutlarınıza bir sınır koyun:
Web sayfasının boyutu yazı, resim ve diğer (javascript, flash vb.) dosyaların durumuna göre farklılık arz eder. Görüntülenebilmesi için tarayıcı bunları kullanıcının bilgisayarına yükleyecektir. Sayfa boyutu yüksek olan web siteleri yüksek bant genişliği gerektirir ve bu da çok kritik bir durumdur. Bununla birlikte, yüklenme süresini asgari seviyede tutmanız da çok büyük önem taşır. Birçok insan sizin gibi yüksek hızda internet bağlantısına sahip olmayabilir. Küçük boyutlu sayfalar çok daha hızlı yüklenir. Yahoo, Google gibi büyük hizmetler veren sayfalara baktığınızda onların hemen hemen hiç resim vb. ağırlaştıracak unsurlar kullanmadığını görürsünüz, bu yüzdendir ki, siteleri çok hızlı yüklenir.
Çok grafik kullanma ve hızlı yüklenme arasında bir tercih yapmanız sayfanızın kalitesini de belirleyecektir. Sayfa boyutu giriş sayfanız için en az 35 KB’tan aşağı olmalıdır. Ancak, ticari siteler için bu mümkün değildir, çünkü dikkat çekebilmek için ürünlerinin çoklu resimlerini sunabilmek zorundadırlar. Genel bir ifadeyle belirtmek gerekirse, eğer sayfanız 8 saniyeden daha uzun bir sürede yükleniyorsa ziyaretçinizin uzaklaşması an meselesidir.
İpuçları ve Sırlar
- HTML içinden Javascript kodlarını ve stilleri harici .js ve .css dosyaları olarak kullanın. Her HTML sayfasından bu harici dosyalara bir link oluşturun. Tarayıcılar bu dosyaları sade bir kez yüklerler ve bunlar kullanıcının bilgisayarında tutulur. Bu da HTML sayfalarının açılma hızını artırır ve tek bir sayfanın boyutu da önemli ölçüde küçülür.
- Yazıları ve grafikleri ayırt edici bir arka plan kullanın. Örnek için movies.com gibi bir medya sitesine bakabilirsiniz. Bu site, koyu renkte bir arka plan, açık renkte yazılar ve bir sinemaseverin hoşlanabileceği şekilde ayarlamalar kullanmaktadır. Yazıları kolayca okunabilir ve site kolayca gezilebilir.
- Kırık link olup olmadığını düzenli olacak kontrol edin. Böyle durumlarda bir link kontrol edicisi ya da 404 hataları (File not found – Dosya bulunamadı) listesi kontrol eden log (günlük) dosyaları siteniz için can simidi olacaktır. Harici sitelere olan bağlantılarınızı da link izleme araçları kullanarak sürekli kontrol altında tutmanız sitenizin verdiği güveni ve kullanışlılığı artıracaktır. |
|
↑
|
|
|
-
marasultraslan
Uzman Üye
Konum: Ҳ●K.Maraş●Ҳ
|
25.07.2008, 06:54 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
|
|
↑
|
|
|
-
siteturka
Uzman Üye
Konum: Turkiye-Istanbul Rutbecik:Yardimsevercik
|
|
↑
|
|
|
-
marasultraslan
Uzman Üye
Konum: Ҳ●K.Maraş●Ҳ
|
25.07.2008, 09:36 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
siteturka yazmış: paylaşım için saol |
|
↑
|
|
|
-
asikizim3809
Acemi Üye
|
03.09.2008, 22:56 (UTC) Mesaj konusu: saolasın |
|
|
eyw kardes saol |
|
↑
|
|
|
-
wwwguvenotomotiv
Acemi Üye
|
09.09.2008, 12:48 (UTC) Mesaj konusu: paylasım güzel |
|
|
ok |
|
↑
|
|
|
-
byfearhacked
Aktif Üye
|
03.10.2008, 12:03 (UTC) Mesaj konusu: paylaşım için tşk |
|
|
paylaşım için tşk ______________ |
|
↑
|
|
|
-
marasultraslan
Uzman Üye
Konum: Ҳ●K.Maraş●Ҳ
|
03.10.2008, 12:28 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
rica ederim arkadaslar
iyi eğlenceler |
|
↑
|
|
|
-
gsm-sahin
Acemi Üye
|
03.10.2008, 12:37 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
paylasim icin tesekurler |
|
↑
|
|
|
-
marasultraslan
Uzman Üye
Konum: Ҳ●K.Maraş●Ҳ
|
03.10.2008, 12:38 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
gsm-sahin yazmış: paylasim icin tesekurler |
|
↑
|
|
|
-
dizioyunchatt
Acemi Üye
|
03.10.2008, 15:27 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
Mesaj Panosu nasi yapilir anlata bilirmsiniz veya Maillist onlar nerede vart nasil yapilir lütfen anlatabilirmsiiniz simdiden tsk ederim |
|
↑
|
|
|
-
marasultraslan
Uzman Üye
Konum: Ҳ●K.Maraş●Ҳ
|
03.10.2008, 15:39 (UTC) Mesaj konusu: |
|
|
dizioyunchatt yazmış: Mesaj Panosu nasi yapilir anlata bilirmsiniz veya Maillist onlar nerede vart nasil yapilir lütfen anlatabilirmsiiniz simdiden tsk ederim
Merhaba,
bunu genel problemlerde ayrı bir baslık açarak sorunuz
iyi eğlenceler |
|
↑
|
|
|
|