Yeni nesil gerçek dostluğu bilmiyor
Uzmanlar, Facebook, MySpace gibi sosyal iletişim ağlarıyla fazla içli-dışlı bir şekilde büyüyen yeni neslin, uzun süreli ilişkiler kuramadığını belirterek, bu kuşağın düşünmeden, dürtüleriyle hareket eden bir kişilik geliştirebilecekleri uyarısında bulunuyor.
Menderes Özel
Londra’da geçen hafta Kraliyet Psikiyatri Koleji yıllık toplantısında ortaya konan verilere göre, internet ve özellikle sosyal iletişim ağlarının, 1990 ve daha sonraki yıllarda doğan çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Psikiyatrist Dr Himanshu Tyagi, sosyal iletişim ağlarının, çocukların aklında ilişki ve arkadaşlıkların hızlıca kurulabildikleri ve kolayca yok edilebildikleri gibi bir düşünce oluşturduğunu söylüyor.
Tyagi şöyle anlatıyor: “Bu öyle bir dünya ki her şey çok hızlı hareket ediyor ve sürekli değişiyor. İlişkiler bir fare tıklamasıyla çöpe atılabiliyor. Profilinizi anında silip, kabul görmeyen kimliğinizi, daha kabul görebilir bir kimlikle değiştirebiliyorsunuz.”
Bu sosyal ağların hızlı temposuna alışan çocuklar, bir süre sonra gerçek dünyayı sıkıcı buluyor. Sanal dünyadaki heyecanı, hareketi arayan gençler, gerçek dünyada tatmin olamayınca sıra dışı, ekstrem davranışlar içine girebiliyor. Buna intihar eğilimi de dahil...
Tyagi, internette sosyalleşmeyi tercih eden gençlerin, gerçek dünyadaki değerlere değer vermediğini; bu yüzden düşünmeden hareket ettiklerini, internetteki gibi kolayca ani kararlar aldıklarını anlatıyor.
Daha çok nette sosyalleşen çocuk ve gençler, gerçek dünyadaki iletişim standartlarına, iletişim için gerekli vücut dili, ses tonu ve yüz ifadeleri gibi fiziksel ipuçlarına da yabancı kalıyor; bunları öğrenemiyorlar.
Alarm verici! Önlem alınmalı... ______________ Özel mesajlara bakmıyorum bile... |