Beyler, öncelikle 16 Mayıs 2015 tarihinde bilgisayarıma Windows 8' i yüklettirip bilgisayar sürümümü yükselttim. Bazıları memnun kalmasa da ben bayıldım. Ama bazıları gerçekten yalan söylüyormuş. "Sağ menü ikide bir çıkıyor." dediler, ama sadece köşelere oku götürünce oluyormuş. "Başlat yok." dediler, ama başlangıç var.
Windows 7' den farkı ne?
Windows 7' de başlat menüsü var. Ama Windows 8' de "Başlangıç" var. Örnek başlangıç menüsünü resimde Başlangıç Menüsü gösterdim. Başlangıç menüsü metro tasarımla hazılanmış. Bu menüye ulaşım hangi sayfa olursa olsun sol alt köşeye okun götürülüp açılan başlangıç resmine tıklanmasıyla oluyor. Veya kılavye üzerinde varya Windows işaretli tuşa tıklamakla gerçekleşiyor. Bu menünün arka plan rengi, arka plandaki süslemeler, menüdeki bağlantılar ve bunların boyutları ayarlanabiliniyor.
Sağ Menü Windows 8' in başka bir özelliği de sağ menü. Bu sağ menü ya okun sol üst kısma götürülüp sol alta kaydırılmasıyla ya da okun sol alt kısma götürülüp sol üste kaydırılmasıyla açılıyor. Bu menüde arama, paylaşım, başlangıç, cihazlar ve ayarlar bağlantıları bulunuyor. Ayrıca bu menüyle birlikte açılan bir pencere de var. Bu pencere de saat, tarih, internetin durumu ve bataryanın durumu gösteriliyor.
Masaüstünde ne değişmiş?
Masaüstü Windows 7' ye göre çok farklı. Öncelikle arka plan arka plana bir resim eklenebildiği gibi yeni bir özellikle slayt konabiliniyor. Tabii bu slayt resim slaytı. Siz sadece resimleri seçip resim değiştirme süresini belirliyorsunuz. Sonra o kendi işliyor. Alt menü de ise durum farklı.
Alt menüde başlat bağlantısı yok. Onun haricinde alt menünün tümü Windows 7' le aynı. Aynı dediysem de bir tek internetin durumunu belirten vb. bağlantılar değişik bir özellikle açılıyor. Yan taraftan arka planını sizin belirlediği bir panel geliyor. Örnek olarak resimde belirttim. Ama hack olmasın diye de wifi adlarını buzladım.
Alt menünün arka plan rengi ise siz tarafından belirlenebiliyor. Bunun için:
Denetim Masası Temayı Değiştir Renk
Oradan belirleyebilirsiniz. Eğer belirlemezseniz, masaüstü arkaplandaki yaygın renginiz alt menüye geçer. Mesela masaüstü arkaplanında bir resim var. O resimde mavi renk baskınsa alt menü arka plan renginiz mavi olur.
Programlar için özel bir sayfa var mı?
Tabii ki de programların bulunduğu özel bir sayfa var. Bu sayfada sadece program listesi bulunuyor. Bu sayfaya erişim ise sağ menüdeki ara bağlantısına tıklamak yeterli.
Bence nasıl?
Bence müthiş. Ben bayıldım. Tavsiye ederim. Umarım memnun kalırsınız.