MS sitesinde nihayet belirsiz olan Vista için sistem gereksinimleri açıklandı. Aşağıda resmi sitede yayınlanan en düşük sistem konfigürasyonu yer almakta daha ayrıntılı bilgi
http://www.microsoft.com/turkiye/windowsvista/getready/capable.mspx adresinde ve mevcuttur.
Windows Vista RC1’i
http://www.microsoft.com/windowsvista/tr-tr/preview.mspx adresinden ISO imajı olarak indirebilirsiniz veya DVD halinde sipariş edebilirsiniz (Bu işlem ücrete tabi olduğu bildirilmiş.). İndirme işlemi sırasında sisteminize yüklenen program sayesinde (Download Manager) işlemi durdurup daha sonra kaldığınız yerden devam edebilirsiniz gayet başarılı bir program. Sonrasında mail adresinizede gelecek olan e-mail de ve indirme işlemine başlarken verilen CD-KEY ile Vistayı 10 adet pc ye kurabilirsiniz.
Desteklenen En Düşük Sistem Gereksinimleri :
Desteklenen en düşük sistem gereksinimlerini karşılayan bilgisayarlar, Windows Vista'nın çekirdek özelliklerini temel kullanıcı deneyimiyle çalıştırabilir.
Windows Vista için Desteklenen En Düşük Sistem Gereksinimleri
İşlemci 800 MHz 32 bit (x86) veya 64 bit (x64) işlemci1
Sistem Belleği 512 MB
GPU SVGA (800x600)
Grafik Belleği -
Sabit Disk 20 GB
Boş Disk Alanı 15 GB
Optik Sürücü CD-ROM sürücüsü2
Ses -
Internet -
1) İşlemci hızı, aygıtın nominal işletimde işlemci frekansı olarak belirtilir. Bazı işlemcilerde, güç tasarrufu amacıyla işlemcinin daha düşük bir hızda çalışmasına olanak tanıyan güç yönetimi özellikleri bulunur.
2) Bir dış CD-ROM olabilir (tümleşik olamaz, sistemde yerleşik olarak bulunamaz).
2.Vista Sürümleri :
Microsoft, yeni işletim sistemini altı değişik sürüm şeklinde pazarlamayı planlıyor. Bu sürümlerin üçü ev kullanıcıları, ikisi kurumsal kullanıcılar ve bir diğeri ise özel donanımlar için sunulacak.
Home Basic:
Bu sürüm, bilgisayarını daha çok Web'te gezinmek, e-posta göndermek, sohbet etmek ve temel dokümanlar yaratmak üzere kullanan kullanıcılara hitap ediyor. Home Basic'te arama ve güvenlik araçlarının yanı sıra ebeveyn kontrolü de yer alıyor. Bu sürüm Home Premium sürümüne göre biraz hafif kalıyor.
Home Premium:
Windows Vista'nın Home Premium sürümü, Basic sürümün sahip olduğu tüm işlevselliği barındırırken, kullanıcılara Vista'nın yeni göz alıcı grafik arabirimi olan Aero'yu sunuyor. Bu sürüm, en son dijital eğlence deneyimlerinden faydalanmak isteyen kullanıcıları hedef alıyor. Home Premium sürümünde Aero'nun yanı sıra Media Center ve Tablet PC özellikleride yer alıyor.
Business:
Ufak ve orta ölçekli kurumlara hitap eden Windows Vista Business, bilgisayarların en verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Bu sayede firmaların teknik desteğe bağımlı olmalarının önüne geçiliyor. Business sürümünde yeni grafik arabirim ve dahili arama da yer alıyor.
Enterprise:
Karmaşık bilişim altyapısına sahip büyük ve global şirketler için sunulan Enterprise sürümü, ileri derece güvenlik özellikleri ile dikkat çekiyor. Business sürümünde yer alan tüm özelliklerin yanı sıra, Enterprise sürümünde, donanım tabanlı şifreleme teknolojisine destek sağlanarak yüksek düzeyde veri güvenliği sağlanıyor.
Ultimate:
Ultimate sürümü, bilgisayarından her şeyi bekleyen kullanıcıları hedef alıyor. Bu sürümde, diğer sürümlerde yer alan tüm özellikleri bulmak mümkün.
Starter:
Yeni oluşan pazarlar için sunulan bu sürüm, daha çok düşük güçteki bilgisayarları hedef alıyor. Yeni bilgisayarlarda kurulu bir şekilde satılacak olan Starter sürümünün, diğer sürümlerin aksine, sadece 32-bit sürümü bulunacak. Bu sürüm ayrıca en sınırlı Windows Vista sürümü olma özelliğini de taşıyor.
Starter sürümü hariç diğer tüm sürümlerin hem 32 hem de 64-bit'lik sürümleri
kullanıcılara sunulacak.
3.Vista’nın Kurulumu :
Bu bölümde kısaca Windows Vista’nın kurulumunu ( Yazının geri kalınında Vista olarak adlandıracağım) artıları ve eksileri ile değerlendirmeye çalışacağım.
Test Platformunu :
Anakart:
CPU Türü Intel(R) Pentium(R) 4 CPU, 3000 MHz (3.75 x 800)
Anakart Adı ASUS P4S800D-X Rev 1.xx
Anakart Çipseti SiS 655FX
Sistem Belleği 1024 MB
BIOS Türü AMI (09/07/05)
Görüntü Birimi:
Görüntü Bağdaştırıcısı NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)
Depolama :
Floppy Sürücüsü Disket sürücüsü
Disk Sürücüsü Maxtor 6Y080L0 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Disk Sürücüsü SAMSUNG SP0411N (40 GB, 7200 RPM, Ultra-TA/133)
Optik Sürücü HL-DT-ST CD-RW GCE-8526B
Optik Sürücü SONY DVD RW DW-D23A
Kurulum sırasındaki ekran görüntülerini almak için yine MS’un ücretsiz olan Virtual PC 2004(5.3) sanal PC yazılımını kullandım.
Öncelikle kurulum sırasında ilk dikkati çeken artık tamamen grafik arabirim kullanılmış olması DVD’yi takıp bilgisayarımızı başlattığımızda bizi garfik arabirim karşılıyor. DVD Vistanın Ultimate RC1 sürümünü içeriyor.
Şekil 1 : Sanırım microsoft Vista için başlangıç logosu belirlemedi.
Şekil 2: Dil ve Bölgesel ayarlar.
Şekil 3 : Kuruluma Başlıyoruz.
Şekil 4 : Eğer internet bağlantınız var ise aktivasyon işlemi otomatik olarak gerçekleştiriliyor.
Mail adresinizede gönderilen CD-KEY ile 10 adet PC’ye kadar kurulum ve aktivasyon izni veriliyor.
Şekil 5 : Lisans anlaşmasını onaylayın.
Şekil 6 : Eğer otomaktik aktivasyonu seçmediyseniz. DVD'den direkt kurulum yapılıyor. Aksi halde internetten güncelleştirmeler kontrol edilip, varsa yükleniyor.
Şekil 7 : Disk işlemleri ve gerekiyorsa SATA ve SCSI sürücülerini buradan yüklüyoruz.
Şekil 8 : Driver Options kısmı, bölüm oluşturma,silme formatlama işlemleri tamamen görselleştirilmiş.
Şekil 9 : Dosyalar kopyalanıyor.
Şekil 10 : Kullanıcı adı, Şifre ve resim tanımlama ekranı.
Şekil 11 : Güvenlik merkezi ayarları.
Şekil 12 : Tarih Saat ve Zaman Dilimi.
Şekil 13 : PC'mizi kullanım şeklimiz. Buna göre ağ üzerinde tarama yapılacağı bildiriliyor.
Şekil 14 : Sona yaklaşıyoruz. IT ciler için yeni kullanıcı problemlerinin başlangıcı.
Şekil 15 : Sistem performası test ediliyor.
Şekil 16 : Özürlü kullanıcılar unutulmamış.
Şekil 17 : Kullanıcı adı ve Şifre girişi.
Şekil 18 : WELCOME VİSTA
Bölüm Değerlendirmesi
Visat’nın kurulumu son derece görsel ve kolay kanımca kurulum aşamalarının tamamen grafik arabirime taşınması son kullanıcıların işlerini oldukça kolaylaştıracağa benzer. Biz IT’cilere umarım daha az kurulum talebi gelir.Microsoft son kullanıcı için gerçekten karmaşık gelen işlemleri görselleştirerek üst düzey işlemleri basitleştirmiş.
Kişisel Düşünceler :
Şahsen PC dünyasına adım attığımdan beri işletim sistemi kurma operasyonlarının sıkıcı tarafı hep bilgi girişleri olmuştur( Standart Kurulumlar da ). Vistada bu konuda hayal kırıklığı yarattı. Bütün gerekli bilgileri kurulum başlangıcında girip ( Kullanıcı adı vs.) bilgisayarı kendi başına bırakmak ve geri döndüğünde her şeyin hazır olduğunu görmek daha nasip olmadı. Şuana kadar hep işlemler arasında kullanıcıdan bilgi girişi istenmekte.
Murat KUZU