Merhabalar,
Genç olmanın psikolojisini sorgulamaya başladığımda çevremde anlayamadığım ve sorgulamam gereken bir çok şey görüyordum. DÜşünüyorum ve genç olmak yaşımda mı? Genç olmak çevremde ki hareketlerimde mi ? Genç olmak içimde mi ?
İlk olarak "Aile de gencin yeri nedir? Genç ailesiyle ilişkilerinde nasıl olmalıdır ?
Duygularımız önemlidir ve duygularımızın sorumluluğunu üstlenmek bizim öncelikli sorumluluğumuzdur.
Aileler ile ilgili bazı gerçekler...
* Gençler kendi hayatları üzerinde çok az kontrol sahibidirler. Aileler, öğretmenler ve diğer büyükler tarafından sürekli yaşamları kontrol edilir.
* Büyükler genelde gençlerin saygısını kazanmaya gerek duymazlar. Korku ile disiplin sağlamaya çalışırlar.
* Büyüklerin sağlıklı ve kendine güvenen insanlar yetiştirmek için gençlerin duygularına ve ihtiyaçlarına saygı göstermesi gerekir.
* Çok az insan gençlerin duygularına, düşüncelerine ve planlarına önem verir.
* Büyükler genelde gençlerin neye ihtiyacı olduğunu onlardan daha iyi bildiklerine inanırlar.
Peki biz gençlerin yapması gereken nedir ? Sorumluluklarımızı biliyor muyuz ?
Sorumluluklarımız...
* Duygularınız önemlidir.
* Duygularınızın sorumluluğunu üstlenmek sizin öncelikli sorumluluğunuzdur.
* Duygularınız sizin doğal, içgüdüsel ve genetik ihtiyaçlarınızı ifade eder.
* Duygularınızın ve ihtiyaçlarınızın kontrolünü ne kadar çabuk ele alırsanız, mutlu olma şansınız o kadar artar.
* Bir gün mutlu olabilmek için mutlaka duygularınızı tanımlamayı öğrenmelisiniz.
* Duygularınızı açık ve direk olarak ifade etmeyi öğrenmelisiniz.
* Farklı insanların arasında ve farklı ortamlarda nasıl hissettiğinizi keşfetmelisiniz.
* Kendiniz için uzun vadede en iyi olan seçimleri yapmalısınız.
* Duygularınıza saygı gösterilmeyen, dalga geçilen, ciddiye alınmayan, küçük görülen, aşağılanan yada umursanmayan ortamlardan uzaklaşmalısınız.
* Sizi mutlu eden işler yapmalısınız (sağlığınıza zarar vermediği ve tehlikeli olmadığı sürece).
Cevaplar duygularınızda gizli
Duygularınız size sahip olduğunuz bir şeyin çok fazla, çok az yada tam kararında olup olmadığını söylerler. Örneğin, yalnız hissettiğinizde, iletişim kurabilecek birilerine ihtiyacınız var demektir. Kalabalık hissettiğinizde çevrenizde daha az insan olmasına ihtiyacınız var demektir. Hissettiğiniz bütün duygular sizin ihtiyaçlarınızı ifade eder. Bu ihtiyaçlar genetiktir ve doğal yapınızdan gelir. Doğa oldukça bilgili bir varlıktır ve siz doğanın bir parçasısınız. Doğduğunuz zaman varlığınızı sürdürebilmek, mutlu olmak ve sağlıklı olmak için kendi adınıza neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilme kapasitesi ile doğdunuz.
Nasıl bir ağacın büyümek ve gelişmek için bazı ihtiyaçları var, sizin de öyle; Heyecan duymaya, bilgi edinmeye, zihinsel aktivitelere, anlaşılmaya, kabul edilmeye, empatiye, özgürlüğe ve yalnız kalmaya ihtiyacınız vardır. Bir çok genç gibi sizde kendinizi ifade etmeye, dinlenilmeye ve anlaşılmaya ihtiyaç duyarsınız. Diğer bir deyimle kabul edilmek istersiniz. Aileler genelde bu ihtiyaçları giderme konusunda pek başarılı değildirler, çünkü anne ve babalar dinlemekten ziyade konuşmaya ve kabul etmekten ziyade yargılamaya eğimlidirler. İdeal olan ailenizin bu ihtiyaçlarınızı belli bir ölçüye kadar karşılayabilmesidir. Peki ailelerinizin sizin ihtiyaçlarınızı karşılaması nasıl sağlanır?
Duygularımı ifade edemiyorum ???
Aileniz yaptıkları her şeyin sizin iyiliğiniz için olduğuna inanmaya ihtiyaç duyar. Fakat onlarda zaman zaman hata yapabilirler. Gerçekte neyin sizin için en iyi olduğunu işin sonunda siz daha iyi bilirsiniz; duygularınızı dinlemeniz yeterlidir. Fakat unutmayın eğer ailenize gidip direkt olarak her hangi bir konuda "hata" yaptıklarını söylerseniz, pek çok anne baba gibi savunmaya geçeceklerdir. Peki ne yapabilirsiniz?
Bazı Öneriler
* Anne ve babanıza emir vermek yerine kendi duygularını ifade etmeleri için yardımcı olun.
* Niyetlerinin iyi olduğunu ve gerçekten sizin için en iyi olanı yapmaya çalıştıklarını kendinize hatırlatın..
* Onlarla tartışmaya girmeyin. Aksine sadece 2-3 kelime ile nasıl hissettiğinizi ifade edin.
* Ne hissettiğinizi söyledikten sonra, daha iyi hissetmek için neye ihtiyacınız olduğunu söylemeye hazırlıklı olun. Örneğin "Sesini yükseltmen beni rahatsız ediyor, lütfen sesinin tonunu alçaltır mısın" gibi....
* Eğer duygularınıza önem verilmediğini düşünüyorsanız, o zaman açıkça "saygı"göstermediklerini söyleyin. Eğer duygularınızın gerçek olmadığını iddia ediyorlarsa o zaman kendinizi "önemsenmemiş" hissettiğinizi söyleyin.
Daha da önemlisi kendinize güvenin. Duygularınıza güvenin. Onların sizi tanıdığı kadar sizde onları tanıyorsunuz unutmayın.
Hissettiğimiz ortak duygular :
Yargılanmış, baskı altında, küçümsenmiş, sorgulanmış, alay edilmiş, önemsenmemiş, hapsedilmiş, zorlanmış, tehdit edilmiş, horlanmış, cezalandırılmış, suçlanmış, anlaşılmamış, güvenilmeyen, saygı duyulmayan, desteklenmeyen, duyulmayan, görülmeyen, önemsenmeyen, umursanmayan...
Tartışmaya hazır olun.. :
* Ailenize, tam olarak o dakika da ne hissettiklerini sorun. Kendi duygularınızı ifade etmeden önce onların ne hissettiğinden emin olun, tahminlerle hareket etmeyin.
* Daha iyi hissetmeleri için ne yapabileceğinizi sorun. (muhtemelen başlangıçta bu soruya cevap veremeyeceklerdir, ama vazgeçmeyin zamanla onlarda kendi ihtiyaçlarını ifade etmeyi öğreneceklerdir)
* Sonra da kendi hissettiklerinizi ailenize söyleyin ve bu şekilde hissetmenizi isteyip istemediklerini sorun.
* "Sen" kelimesi ile saldırıda bulunmayın.
Duygularınızı kontrol edip, sorumlulukları üstlendikçe mutluluk da sizinle gelecekt ve sizi kontrol altına alacaktır.
Nedir Genç Olmak Adlı Makalemin bir kısmı...
Bu yazıyı okuduktan sonra aileniz ve sizin davranışlarınız hakkında fikirlerinizi belirtmenizi rica ediyorum. Sevgilerimle..
Kaynak:Turk Forum |