Web Sitesi Kurma - Yeni Başlayanlar için Temel Rehber

Benjamin Lochmann

Yazar: Benjamin Lochmann, yayın tarihi: 15.04.2020

Türkçe Çeviri: İrem Öğüş

 

Web Sitesi Kurma

 

Merhaba,

Ben Benjamin Lochmann, ilk web sitemi henüz çok gençken, 2001 yılında kurdum.
Bu nedenle arkadaşlarım bana sık sık bir web sitesi oluşturmak için ipuçlarımın olup olmadığını sorardı.
Bu yazımda da web sitesi kurma düşüncesinde olan, yeni başlayan herkes için tüm ipuçlarımı paylaşmaya çalışacağım.

İçindekiler

  

1. Adım: Web Sitesi Kurma Amacınız Nedir? Kendi Web Sitenizle Neyi Başarmak İstiyorsunuz?


Yapmanız gereken ilk şey, öncelikle web sitesi kurma amacınızın ne olduğunu düşünmektir. Bu adım genellikle hafife alınır, ancak son derece önemlidir. Pek çok kişi gibi web sitesi kurma kararı verirken "çünkü herkes böyle yapıyor" düşüncesiyle hareket etme eğiliminde olabilirsiniz ama asıl soru; gerçekten kendi web sitenizi oluşturmaya ihtiyacınız var mı?

Amacınız:

  • İşletmeniz veya şirketiniz için daha fazla müşteri bulmak mı istiyorsunuz?
  • Bir hobi veya klüp için merkezi bir iletişim noktası oluşturmak mı istiyorsunuz?
  • Dijital reklamcılıkla para kazanmak mı istiyorsunuz?
  • Dijital ortamda satış mı yapmak istiyorsunuz ?
  • Kendi fikrinizi paylaşmak mı istiyorsunuz ?
Web sitenizi kimlerin ziyaret etmesi gerektiğini dikkatlice düşünün. Web siteniz kimlere yönelik olmalı? Diğer tüm adımlar buna dayanacaktır.

2. Adım: Gerçek Bir Web Sitesi Kurmak mı Yoksa “Sadece” Bir Facebook/Instagram Hesabı mı?


Ayıracağınız bütçeye ve hedefinize bağlı olarak, bir web sitesi kurmanın gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını belirlemelisiniz. Web sitesi kurmanın gerekli olduğuna karar verdikten sonra ne tür bir web sitesi olması gerektiğini düşünmelisiniz.

 

Kendi Facebook Sayfanız/Facebook Grubunuz

Bir süredir kendi web sitenize sahip olmak yerine, Facebook’ta kendinize ait sayfanızın olması daha popüler, diğer bir deyiş ile "in" idi. Fakat bu akımın hızla değiştiğini söyleyebilirim. Facebook algoritmasında değişiklikler yapıldı, bu da sayfa paylaşımlarının Facebook kullanıcıları tarafından neredeyse hiç erişilememesine neden oldu.

Facebook, yeni düzenlemesiyle reklam satın alan müşterilere ayrıcalıklar sağlamayı seçti, bu nedenle kendi Facebook sayfanızdaki yayınları bir ücretle öne çıkarmak mümkün kılındı. Ancak bu, kendi müşterilerinize ulaşmak için en uygun yöntem değildir.

Eğer bir kuaför salonu işletiyorsanız, sadece bir Facebook sayfasına sahip olmak yetersiz olacaktır. Mevcut ve potansiyel müşterilerinize mümkün olduğunca bağımsız bir şekilde bilgi sağlamaya çalışmalısınız, mesela bunu kendi bülteniniz aracılığıyla gerçekleştirilebilirsiniz. 

Bir kuaför salonu olarak kendi bülteninizi yönetirseniz, hangi sağlayıcı aracılığıyla olursa olsun müşterilerinizin e-posta adresleri ve iletişim bilgileri gibi pek çok veriye sahip olursunuz.

Kuaför salonunuzun “yalnızca” bir Facebook sayfası varsa, sayfanızı kimin beğendiğine ilişkin veriler sizinle değil, bir ABD şirketi ile paylaşılacaktır.

Hobi amaçlı kurulan bir birliktelikte iletişimi kolaylaştırmak için, bir web sitesi kurmak yerine kendi Facebook grubunuzu yönetmek mantıklı olabilir. 20 kişilik amatör basketbol takımı için, aktivite ve program duyurularını Facebook grubu aracılığıyla yapmak, muhtemen web sitesi üzerinden duyuru yapmaktan çok daha uygun olacaktır.

Benzer amaçlar için, web sitesi kurmak için harcayacağınız enerjiden tasarruf edebilir ve çok sayıda kullanıcıya ulaşabilirsiniz.

Facebook grup sayfasının en büyük dezavantajı ise Google aramalarında bulunmanın genellikle mümkün olmamasıdır. Oysaki web siteniz, Google aracılığıyla kolayca bulunmanızı sağlayacaktır.

Facebook Sayfası/Grubu Avantajları:

  • Hızlı kurulum
  • Yönetmesi kolay
  • Birçok kişiye hızlı ulaşma imkanı

Facebook Sayfası/Grubu Dezavantajları:

  • Kendi veri havunuzun oluşturulamaması
  • Grup üyelerine eskisi kadar efektif ulaşılamıyor olması
  • Esnek olmayan platform sunması
  • Facebook kullanıcıları sınırlı olması, özellikle genç neslin diğer sosyal ağları kullanıyor olması

 

Instagram

Ticaret yapanlar için Instagram, işlerine dikkat çekmek için harika bir ek medya aracıdır. Instagram sayfası web sitesine kıyasla daha kısıtlı içerik alanı sunar ve özellikle detaylı bilgilendirme için uygun formata sahip değidir. Bu nedenle tiicari web sitelerinin Instagram sayfalarına dönüştürülmesi çok sık gözlenmez.

Instagram hesabınızla diğer web sitelerine neredeyse hiç bağlantı linki oluşturamazsınız, yalnızca diğer Instagram hesapları ile bağlantılı olursunuz. Yalnızca belirli sayı üzerinde takipçiye sahip hesaplar, Instagram hikaye özelliği ile link bağlantıları ekleyebilmektedir. Bu özelliği Instagram fenomeni hesaplarından görmüş olabilirsiniz. Bu bağlantılar “daha fazla bilgi” ifadesi ile Instagram hikayelerine eklenmektedir.

Hedefiniz fenomen olmaksa, Instagram gibi bir sosyal ağ elbette ilk tercihiniz olmalıdır. İyi ve uygun içeriğe sahip olmak, düzenli gönderi paylaşımı çok sayıda insana kendi web sitenizden daha kolay ulaşmanızı sağlar.

Instagram Kullanımı Anvantajları:
  • Birçok kişiye hızlı ulaşma imkanı
  • Kolay anlaşılan arayüz

Instagram Kullanımı Dezanvantajları:

  • Link paylaşamama
  • Kısıtlı içerik, detaylı bilgilendirme için uygun olmaması (Örnek: Dükkan )  

 

Bir Web Sitesi

Benim düşünceme göre, ticari faaliyetler ve profesyonel kulüpler gibi aktivite toplulukları için web sitesi kurma en uygun seçenektir. Instagram ve Facebook başarılı ek mecralardır, ancak bir web sitesinin yerini alamaz.

Web Sitesi Kurma Avantajları:
  • Tüm içeriğe ücretsiz erişim sağlanması
  • Modüler bir sistemle çok hızlı kurulum
  • Başlangıç olarak basit web sitesi kurma (örneğin; çok sayıda alt sayfası olan bir web sitesi yerine "web kartvizitiyle")

Web Sitesi Kurma Dezanvantajları:

  • Sitenin, başlangıçta neredeyse hiç kimse tarafından bulunamaması
  • Genellikle, web sitesi kurma işleminin az da olsa bütçe gerektirmesi

 

3. Adım: Web Sitenizi Nasıl Oluşturmak İstiyorsunuz?


Kendi web sitenizi kurmanın birçok farklı yolu vardır.

Profesyonel Web Tasarım Ajansı 

Bir web tasarım ajansı ile çalışmak, tam olarak ihtiyaçlarınıza göre web sitenizi oluşturmayı sağlar. Teorik olarak en az çaba ile en iyi sonucu elde edersiniz. En büyük dezavantajı ise maliyetli olmasıdır. Modern modüler sistemleri kullanan bir ajans tarafından oluşturulmuş iyi bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız, genellikle yüksek bir tutar ödemek zorundasınız.

Çoğu ajans arka planda hazır çözümlerle çalışır, ajanslar bir web sitesini nadiren sıfırdan oluşturur ve çok nadiren her kod satırını yeniden programlar. Çoğu ajans, Wordpress, Joomla veya başka bir CMS gibi yazılımlar üzerinden müşteri ihtiyaçlarına göre uyarlamalar yapar.

Bu tür “ısmarlama ürünler” genellikle uzun vadede bir sorun oluşturur. Çoğunda açık kaynaklı yazılımlar kullanıldığı için, güvenlik açıkları bilinmekte ve kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmaktadır. Sistemler düzenli olarak güncellediği sürece böyle bir sorun oluşmaz, ancak ajanslar bu hizmet için ek ödeme isterler.

Ben bir web tasarım ajansı kullanmayı, çok nadir durumlarda en iyi seçenek olarak görüyorum. Sadece gerçek özel gereksinimler, hiçbir modüler sistemin sunamayacağı gerçek “web projeleri” için profesyonel web tasarım ajansı desteği almak anlamlıdır. Küçük işletmeler ve klüpler için bu kesinlikle kötü bir seçenektir, çünkü bahsettiğim gibi web sitesini güncel tutmak da ajans maliyeti yaratır.

 

Programlama Bilen Komşu

Programlama bilen komşu, web sitesi yapan bir arkadaş anlamına gelir. Binlerce lira maliyet oluşturacak ajans desteği yerine, bu işi hobi olarak yapan bir arkadaştan web sitesi kurmasını istemek daha cazip bir fikir gibi görünebilir. Fakat ben bu yolu da hiç önermiyorum. Çoğu durumda, doğru teknikle web sitesi kurmak için gereken çaba hafife alınır ve bu nedenle küçük ama önemli detaylar uygulanmaz. Genellikle bu yolu tercih edenler en sonunda, web sitesini düzenlemek için web sitesi kurma platformuna veya bir web tasarım ajansına başvurur. Sonuçta "düzenlemek" için çok daha fazla çaba harcamak gerekir.  

İnanın bana, ben eskiden o komşuydum! :) 

 Çaba açısından genellikle hafife alınan, zaman içinde gerekli olan değişiklikler:
  • Yazılım yükseltme (arka planda daha karmaşık, ör. en son PHP sürümü):                                                                                                                                                     Eski yazılım sürümlerinde güvenlik açıkları olabileceğinden ve web sitesinin çalıştığı bilgisayarlar zamanla eski yazılım sürümlerini desteklemediğinden bu zorunludur.
  • Mevcut yasalara uyum (ör. yeni Genel Veri Koruma Tüzüğü yayınlanması durumunda)
  • Tüm içeriğin https'ye dönüştürülmesi
  • Flash gibi eski teknolojileri engelleme (2000'lerin başında, Flash'ta günümüzde neredeyse hiç kullanılamayan birçok web sitesi geliştirildi.)

Bir web tasarım ajansı veya bir web sitesi tasarım platformu, bu tür değişikliklere ayak uydurmakta çok daha başarılıdır; çünkü sadece bir müşteri için değil, aynı zamanda düzinelerce, yüzlerce hatta binlerce müşteri için uygulama yapılır ve ugun bir çözüm için çok daha fazla çaba gösterilir.        

Ayrıca "komşu" çözüm ile de kaçınılamaz bazı maliyetler olacaktır, çünkü hala size web alanı oluşturacak bir web barındırma sağlayıcısına ihtiyacınız olacaktır.

Web Sitesi Kurma Platformu

Tabii, biraz önyargılıyım, ama modüler web sitesi kurulum platformlarının avantajlarının neler olduğunu objektif olarak açıklamaya çalışacağım.

 

Bir modüler web sitesi kurma platformunda her değişik binlerce web sitesi için yapılır

Her web sitesi kurulum sağlayıcısı, aynı sistemi kullanan milyonlarca olmasa da binlerce web sitesine sahiptir. Mesela ben, web siteleri oluşturmaya başladığımda, “https: //” içeren bir web sitesi oldukça nadirdi. Kural olarak, web sitelerine yalnızca “http: //” aracılığıyla erişilebilirdi. “http” nin sonundaki “s” “güvenli” anlamına gelir, bu durumda veriler şifrelenir ve internette yer alırdı.

Son yıllarda, büyük internet şirketleri, kullanıcı açısından iyi bir gelişme sayılan https'yi kullanmaya zorlandı.

Web sitesi kurulum sağlayıcıları bu tür temel teknik değişikliklere erken tepki verebilir. Sağlayıcı, SSL sertifikalarının (“https” için gerekli olan) oluşturulmasını sağlayan bir sistem kurmak için yapılacak iş yalnızca bir kez yapılmak zorundadır. Bu işlem Bedava-Sitem.com'da da yapılmış ve milyonlarca web sitesi, hiçbir değişiklik yapmadan otomatik olarak bir SSL sertifikası sahip olmuştur.

 

Can sıkıcı küçük detaylarla uğraşmak zorunda değilsiniz - programlama becerileri gerekmez

Pek çok şeyde olduğu gibi, şeytan web sitelerinin de ayrıntılarında gizlidir. Örneğin; Arama motorlarında web sitesinin tüm alt sayfaları ile birlikte iyi bir sıralamada yer alması için, "site haritası" olması yararlı olur. Google gibi arama motorlarına hangi sayfaları ziyaret edebileceklerini ve ziyaret edemeyeceklerini bildiren bir "robots.txt" ye sahip olmak iyi bir fikirdir. Bu özellikler modüler web sitesi tasarım sağlayıcıları için standarttır. Bu özellikler kitin binlerce kullanıcısı tarafından kullanılacağı ve en ufak bir aksaklıkta kullanıcılar tarafından hemen rapor edileceği için, neredeyse hiç hata görülmez. Ancak, bir web tasarım ajansı robots.txt dosyasında 12 müşteri sayfasından birinde bir hata yaparsa, bunun münferit müşteri sayfası için ölümcül sonuçları olabilir: ör. sayfa tamamen Google'dan kaybolur. Bir web sitesi operatörü olarak, tüm bu küçük şeylerle uğraşmak istemezsiniz, bu nedenle modüler bir web sitesi tasarım sağlayıcısının bu işi sizin için yapması çok avantajlıdır.

 

Spaß

Eğlence Faktörü

Çok az kişi web sitesi oluşturmanın teknik detaylarıyla uğraşmaktan hoşlanır. Bir web tasarım ajansı ile çalışsanız bile, ajansın satış personeli ile iletişim kurmanız, teknik detaylarla uğraşmanız gerekir. Bunu yapmak yerine, bir web sitesi kurma platformu aracılığıyla sadece birkaç dakikada sonuç aldığınız bir site oluşturmak daha eğlenceli olacaktır.

 

Kosten

Maliyet

Modüler web sitesi sağlayıcıları pazarında hangi oyuncuya bakarsanız bakın, seçenekler değişiklik gösterse de, her biri bir web tasarım ajansından daha ucuzdur. Ana maliyet faktörünün, web sitesi programcılarının ve tasarımcılarının çalışma saatleriyle orantılı oması çok normaldir. Özel sipariş bir üründe, bu çalışma süresi birkaç müşteri tarafından paylaşılamaz. Bir modüler web sitesi kurma platformu için de programcı ve tasarımcı maliyetleri vardır, ancak yapılan tek bir iş binlerce web sitesi için tasarlanılar, bu da her değişkeni tüm müşteriler için önemli ölçüde daha ucuz hale getirir.

 

Rechtssicherheit

Yasal Güvenlik

Çoğu web sitesi kurma platformu hizmeti yasal olarak günceldir. Genel Veri Koruma Tüzüğü herkesin dikkatini çekmiş ve kullanımı kabul görmüştür.  Kendi web siteniz için bir avukat tarafından hazırlanan veri koruma beyanınızın olmas,ı yine hatırı sayılır bir ödeme gerektirecektir. Bizim sağladığımız serviste, ücretsiz üyelikler için bile, sadece birkaç tıklama ile web sitenize tamamen ücretsiz bir veri koruma beyanı ekleyebilirisiniz. Modülü giriş bölümünde “Ekstralar” altında bulabilirsiniz.

Gizlilik politikası

Sicherheit

Güvelik

Binlerce web sitesinin tek bir sağlayıcı tarafından yönetilmesinin bir avantaj olduğuna yeniden değineceğim. Güvenlik konusu, çoğu zaman web sitesi operatörlerinin hafife aldığı tehlikelerden biridir. Güvenlik açığı sebebiyle pek çok kişinin web sitesini kaybettiğine veya sitelerinin çevrimdışı olduğuna şahit oldum. Bu durumun başlıca iki sebebi var; web sitesini hobi olarak oluşturan kişinin "becerikli olmaması" veya sitenin sahibinin güvenlikle ilgilenecek bir bütçesi olmaması. Örneğin yönettiğiniz bir Wordpress siteniz varsa çok dikkatli olmalısınız, çünkü birkaç haftada bir güvenlik açığı oluşabilmektedir. Wordpress Güvenlik Eklentilerinin çok sayıda sağlayıcısı olması güvenlik açığının faklı şekillerde oluşabileceğini destekler niteliktedir. Modüler bir sistem kullandığınızda bu tür şeyler için endişelenmenize gerek yoktur, sağlayıcınız bununla ilgilenecektir.

 

Birçok tasarım şablonu sayesinde tasarım masraflarından tasarruf edebilirsiniz

Sayfaların çoğu için, web sitelerinin internette eşi benzeri olmaması çok önemli değildir. Bir kuaför işletiyorsanız, asıl amaç web sitenize gelen ziyaretçilere yardımcı olmaktır. Elbette, web sitesi demode tasarım sunmamalıdır, ancak web sitenizin görünümü diğer web sitelerin görünümünden çok farklı olması önemli değildir. Çoğu modüler tedarikçinin zaten entegre ettiği birçok tasarım şablonu sayesinde, pahalı bir tasarımcı ile çalışmak zorunda kalmadan işinize tamamen uyarlanmış birkaç değişiklik içeren kendi web sitenizi oluşturabilirsiniz.

 

Burada Bedava-Sitem.com adresinden bazı tasarım şablonlarını görebilirsiniz, bunları giriş bölümünde “Tasarım” altından seçebilirsiniz:

Tasarım sablon

Bedienung

Kullanım kolaylığı

Web sitesi sağlayıcı modüllerin kullanımı çok kolaydır. Her modüler web sitesi kurma platformu, müşterileri için kendi web sitelerinin kullanımını mümkün olduğunca kolaylaştırmaya çalışır. Sunulan servisi kolayca kullanabilen birinin, kullanamayan kişilere oranla premium paket seçmesi ve ek servisler satın alması daha olasıdır.  Modüler sistem operatörleri, müşterilerin mümkün olduğunca sorunsuz bir şekilde kullanımını sağlamak için çalışır. Bir web tasarım ajansı ise, web sitesinde yapılan değişiklikler için genellikle saat başına ödeme alır, kullanım kolaylığı konusuna daha az önem verebilmektedir.

 

Erreichbarkeit

Ulaşılabilirlik

Web sitenizin günlerce kullanılamamasından daha can sıkıcı bir şey yoktur.

Bir diş hekimi olarak şehir genelinde polikliniğiniz için afiş reklamı rezervasyonu yaptığınızı ve kampanya sırasında web sitenizin kullanılamıyor olduğunu düşünün, hasar çok büyük olacaktır.

Web sitesi kurulumu sırasında DDos saldırılarına karşı amatörce önlem alınmış veya sitede basit bir donanım hatası yapılmış olabilir. Bunlar olası senaryolardır, ne yazık ki sık sık görülür. Tüm bunlar hobi amaçlı web sitesi kurulumu yapan kişilerin zaman harcamak istemediği detaylardan kaynaklanabilir. Büyük modüler sistemler ise, orada barındırılan web sitelerinin 7/24 erişilebilir olmasını sağlayan güvenlik mekanizmalarına binlerce lira yatırmaktadır. Saldırganların bir web sitesini hacklemeye veya çevrimdışı konumlandırmaya çalışıp çalışmadığını sürekli izleyen ekstra personelleri vardır. Basit bir ifadeyle, bir saldırgan DDos saldırısında web sitenize çok sık erişmeye çalışır. Geçmişte, bu çok yavaş internet bağlantıları sayesinde çok yaygın değildi, ancak herkesin hızlı bir internet bağlantısına sahip olması artık nispeten kolay olduğundan, bu tür DDos saldırıları günümüzde arttı. Modüler bir web sitesi kurma platformu ile oluşturulan web sitenizde, bunlara karşı uygun önlemler alınmış olacaktır.

 

Optimierung

Tüm cihazlar için optimizasyon

Artık her modüler sistem, sistemleri üzerinden oluşturulan web sitelerinin diğer tüm cihazlarla da uyumlulu olmasını gözetir. Örneğin bizim servis sağlayıcımızla; web sitenizi mobil cihazlarda optimize etmek için iki seçenek:

 

Ayrı bir mobil sürüm

Tasarım” altında, akıllı telefondan erişildiğinde web sitenizi farklı bir tasarıma sahip olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. "Mobil tasarım", web sitenizin inceltilmiş bir sürümüdür; ana içerik, yani sayfadaki metin aynı kalır, ancak sayfanın “çerçevesi” ve menüsü mobil cihazlar için uyarlanır. 

Alanınız www.alan-adınız.com gibi “gerçek” bir alansa, sayfanızın mobil sürümüne “alan-adınız.com” alan adıyla erişilebilir.

Birisi web sitenizi bir cep telefonuyla ziyaret ederse, otomatik olarak “alan-adınız.com” mobil alanına yönlendirilir.

 

Duyarlı bir tasarım

Ayrı mobil sürüm yerine “anlamsal” tasarım şablonu gibi “duyarlı” bir tasarım kullanmanız önerilir. Ayrı bir mobil sürümden farkı, tasarımın temelde aynı olması, sadece web sitenizin öğelerinin hareket halindeyken daha iyi görünmeleri için uyarlanmış olmasıdır. Örneğin, geniş bir yatay menü görüntülenmez, bunun yerine muhtemelen birçok web sitesinde gördüğünüz gibi dar bir “burger” menüsü görüntülenir.

Dizayn - Burgermenü

 

Ladezeit

Mükemmel Yükleme Süresi

Bir web sitesinin yükleme süresi, erişim için gereken süredir. Örneğin akıllı telefon ile bir web sitesi arandığında, erişim sağlanana kadar bir süre gerekecektir. Bir arama sırasında ana sayfanın yüklenme süresini olumsuz etkileyebilecek birçok faktör vardır; sunucuların bulunduğu yer, web sitesinin nerede barındırıldığı ve sayfaları görüntülemek için hangi teknolojinin kullanıldığı gibi.

Mesela Wordpress ile oluşturulmuş bir web sitesinin çok uzun yükleme süresi vardır, çünkü Wordpress çoğu web sitesinin hiç kullanmadığı bin kadar modüle sahiptir. Elbette, Wordpress, bir web tasarım ajansı desteğiyle oluşturulduğunda çok hızlı yüklenen bir web sitesi oluşturmak için de kullanılabilir; bu durumda bazı moduller kullanım dışı bırakılır. Web sitesi kurma platformu sağlayıcıları ise, kullanıcılarının sayfalarına ne kadar hızlı erişilebileceğini otomatik ve kalıcı olarak kontrol eder ve genellikle içeriğin hızlı bir şekilde yüklendiğinden emin olur.

Google'dan bu araçla her web sitesinin yüklenme süresini kontrol edebilirsiniz:
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Bir web sitesinin yükleme süresi de arama motorları için bir faktördür. Bir sayfa ne kadar hızlı yüklenirse, Google gibi arama motorlarında o kadar iyi konumlandırılır.

 

Kontrol: Kendi web siteme ihtiyacım var mı?

Siz de benim gibi akış şemalarını seviyorsanız, 3. adımın küçük bir özeti akış şeması olarak aşağıdadır:

Web Sitesi Kurma - Akış Şeması

 

4. Adım: Sitenize Hangi Alan Adından Erişilebilir?


Hangi yolu seçtiğinizden bağımsız (web tasarım ajansı, komşu veya bir web sitesi kurma platformu) - kesinlikle kendi alan adınızı almalısınız. Web sitesi tasarım sağlayıcılarının çoğu size ücretsiz geçiş alanı altında kendi web sitenize erişme fırsatı sunar; “örnek.tr.gg” gibi bir alt alan adına sahip olursunuz.

Ancak, “tr.gg” yalnızca bir geçiş olarak tasarlanmıştır, böylece web sitenizin gerçekten “tamamlandığında” nasıl görüneceğini hayal edebilirsiniz. Profesyonel görünümlü bir web sitesine sahip olmak için, mümkünse “gerçek” bir alan adına rezervasyon yaptırmalısınız; alan-adınız.com gibi.

Alan adlarından “.tr.gg” ile bitenler bize maliyet oluşturmaz, bu yüzden kiti deneme fırsatı ücretsiz verebilmektedir.

Bir müşteri alan-adınız.com gibi bir alan adı sipariş verirse, bunun için web sitesi kurulum platformları da para ödemek zorundadır, bu yüzden hem bizde hem de diğer platformlarda bu hizmet ücretli bir premium hizmet olarak sunulur.

 

Alan adınızı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Yazmak kolay mı? Telefon testi!

Web sitenizin ziyaretçileri, gelecekte alan adınızı hatırlamak zorunda kalacaklar. Siz veya bir iş arkadaşınız site adını sözlü olarak birisine iletmek isteyeceksiniz. Her iki durumda da, hatırlanması ve telaffuzu kolay olması önemlidir. Bu nedenle: Bir alan adı sipariş etmeden önce bir arkadaşınıza alan adınızı söylemeli; alan adını doğru yazıp yazamayacağını ve tarayıcıya yazıp yazamayacağını veya soruların ortaya çıkıp çıkmadığını kontrol etmelisiniz.

  • “Kısa çizgi ile veya kısa çizgi olmadan?”
  • “Bazı klavyelerde bulunmayan Türkçe karakterler (ç, ğ, ı, ö, ş, ü) içeriyor mu?”
  • “.live alan adı sizin alan adınız için en uygunu mu?”

Hangi alan adı uzantısını seçmeliyim?

Eskiden nispeten sınırlı sayıda alan sonu vardı, Türkiye'de öncelikle tercih edilenler:

  • .com  ticari web siteleri için
  • .net   “ağ” için, ancak tüm web siteleri tarafından kullanılabilir
  • .org   “organizasyon” için
  • .tr     Türkiye için

"Son zamanlarda" kullanılabilecek çok daha fazla alan adı sonu seçeneği oluştu; ör. ".wtf" alan adı uzantısı.

Yeni alan sonları, teknik çevrelerde komik ve havalı olabilir, ancak hala "yeni" alan sonlarından kaçınmak gereklir. Bu uzantıları henüz toplum bilmediği için ne yazık ki, sıklıkla yanlış anlamalara ve belirsizliklere neden olabilmektedir. Eğer bir değişiklik olursa, bu cümle makaleden silinecek :)

.tr alan adlının bir avantajı ise genellikle "yeni" alan adı uzantılarından önemli ölçüde daha ucuz olmasıdır.
Kısacası Türkiye müşterilerine yönelik bir web sitesinin operatörü olarak, her zaman .tr'yi bir uzantı olarak tercih edilebilir.

Ek bilgi: Alan adınızın önündeki bölüme “alt alan adı” denir. Alanımız “bedava-sitem.com”, bir alt alan adı “örnek.bedava-sitem.com” olacaktır. 

Alan adı kullanılabilir mi?

Her alan adı yalnızca bir kişiye, bir şirkete veya bir kuruluşa ait olabilir. Bu nedenle internet adresinizi sipariş etmeden önce, kesinlikle bir başkasına ait olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bunu yapmak için, giriş sayfanın üst kısmındaki "Premium Yükseltmeler"i ve ardından bir alan içeren Artı Paket yükseltmesini tıklamanız yeterlidir.

Website upgraden - Eigene Domain buchen

 

Daha sonra istediğiniz alanın adını girersiniz ve kullanılabilir olup olmadığı gösterilir. 

İnternet adresi “sahibinden.com” için bir örnek:

Domain uygunluğu - örnek

Tabii ki, bu zaten büyük bir ilan ve e-ticaret sitesinin adresi.

İstanbul'da plak koleksiyonunuzu sattığınız bir plak dükkanınız olduğunu varsayalım, ör. sahibinden-plak.com adını girdiğinizde, aşağıdaki sonucu elde edeceksiniz:

Domain uygunluğu - örnek

 

Alan adım başka biri tarafından korunuyor mu?

Prensip olarak, ücretsiz olan herhangi bir alanı kaydedebilirsiniz. Ancak, yasal tarafı da göz önünde bulundurmalısınız. Seçtiğiniz adla başka bir şirketin ticari marka yasasını ihlal ediyor olabilirsiniz.

Web sitenize seçtiğiniz adla başlarsınız ve alan adınızı kartvizitler, el ilanları, mağaza pencereniz vb. her alanda yazılı kullandıktan sonra bir ticari markaya ait olduğunu ve buna bağlı sorun oluşacağanı öğrenirsiniz! Bu düşünülebilecek en kötü senaryodur. Bunu önlemek için, kamuya açık ticari marka kayıtlarında aradığınız adın önceden kayıtlı olup olmadığını kontrol edin.

Türk Patent ve Marka Kurumu web sitesinde, teriminizi kısaca girerek adın altında bir ticari marka olup olmadığını kontrol edebilirsiniz:

https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search

“Coca-Cola” alan adına rezervasyon yapmak istediğinizi varsayarsak, önceden “Coca-Cola” terimini aramalısınız:

Domain uygunluğu - örnek

Arama teriminizin içinde geçtiği tüm tescilli markalar listelenecektir.

 

Domain uygunluğu - örnek

Dosya işaretine tıkladığınızda detaylarını görmeniz mümkündür.

Domain uygunluğu - örnek 3
 

Korunmayan bir ad girerseniz, sonuç aşağıdaki gibi görünür, eşlenen kayıt bulunamadı uyarısı alırsınız: 

Domain uygunluğu - örnek 4

Tabii ki, bu yasal bir tavsiye değildir. Seçtiğiniz adın alanınıza uygun olup olmadığını veya ticari marka haklarını ihlal edip etmeyeceğinizi güvendiğiniz bir avukata sormanız önerilir.

 

5. Adım: Doğru İçerik


Zaten 1. adımda web sitenizle kime hitap etmek istediğinizi tam olarak düşündünüz. Yerel işletmeniz için yeni müşteriler kazanmak ister misiniz? Futbol kulübünüze dikkat çekmek ister misiniz? Düğününüzü mü kutluyorsunuz ve düğünün resimlerini misafirlerinizle paylaşmak mı istiyorsunuz?

Hedef kitlenizle ilgili aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmalısınız:
  • Hedef grubuma nasıl hitap ederim? (Samimi ya da resmi? Kısa, anlaşılması kolay cümlelerle mi yoksa karmaşık, iç içe cümlelerle mi?
  • Müşteriler hangi durumda web sitemi arıyor olacak? Sadece hareket halindeyken internette işlettiğim bir dükkan mı arayacaklar, yoksa evlerinde otururken bilgisayardan mı?
  • Uzun bir metni okumak için vakileri olacak mı, yoksa resimlerle teklifinize ikna etmeyi mi tercih edersiniz? Örneğin, bir kuaför web sitesinde uzun yazılar beklenmemeli,sitede bu kuaförün kestiği saç modelleri, fiyat listesi veya dükkanın açılış saatleri yer alacaktır.

Her durumda, kendinizi ziyaretçinin yerine koymalı ve web sitenizde tam olarak ne bulmak istediklerini ve bu bilgileri nerede görmeyi bekleyeceklerini düşünmelisiniz. Seçtiğim birkaç örnek web sitesi ile yapılan tipik hatalara dikkat çekeceğim. Web siteniz örnekteki ile uyuşmasa bile, bilgiler muhtemelen kendi web siteniz için de kullanışlı olacaktır.

“Yerel İşletme” Örneği

İnternette "köşedeki mağaza" web sitesini ziyaret ederseniz, aşağıdaki müşteri profilinde biri olma olasılığınız yüksektir:

  1. Internette mağazanın ürünlerini arayan ve web sitesine rastlayan potansiyel bir müşteri
  2. Mağazayı önceden bilen ve bilgi almak isteyen bir müşteri

Her iki durumda da, kullanıcı çok fazla çaba harcamadan mağaza numarasını belirgin bir şekilde görmek ister. Sizin de hiç Google'da yakındaki bir satıcıyı aradığınız, 10 sonuç arasından ilk sonucu tıkladığınız, ancak telefon numarası bulunmadığından bir sonrak seçeneğe baktığınız oldu mu?

Müşteriler web sitenize akıllı telefonla girdiklerinde ve işletmenizin telefon numarası resim olarak eklenmişse, tıklanabilir olmadığı için, bir önceki örnekle benzer durum oluşacaktır. 

Telefon numarasının kolayca tıklanabilir olmasını ve mobil cihazlar tarafından telefon numarası olarak algılanmasını sağlamalısınız. Bu genellikle dahil edilmesi çok kolay bir değişikliktir, ancak web sitenizin kullanılabilirliği üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.

Ayrıca, iki müşteri tipinin neyi arayacağını da düşünmelisiniz. Müşteriler hangi soruları soruyor?

Soru Örnekleri:
  • Mağaza şu anda açık mı?/Mağaza yarın açık mı? 
    → Açılış saatleri tablosuna ihtiyaç vardır.
  • Mağaza nerede ?
    →  Bir harita veya yön ekleyiniz, hemen hemen her kitin karşılık gelen bir modülü vardır.
  • Dükkanın adresini biliyorum ama girişi bulamıyorum?
    → Mağazanızın adresi bir “yabancının” mağazayı hemen bulması için yeterli değilse, bir fotoğraf veya daha iyi bir alternatif olan video çekimi ile mağazanızın girişinin tam olarak nasıl bulunacağı gösterilebilir. Karmaşık yönler için, önemli bir noktadan mağazanızın girişine kadar yürüdüğünüz hızlandırılmış bir video uygun bir seçenektir.
  • Dükkanda kredi kartı ile ödeme yapabilir miyim?
  • Mağaza ayrıca bir teslimat hizmeti sunuyor mu?
  • vb.

İşte bir etkinliğin konumuna nasıl gidileceğini açıklamak için çektiğimiz örnek video. Videoyu basit bir cep telefonu kamerasıyla çektik, ancak birçok insanın kolayca yolunu bulmasına yardımcı oldu.

 

İşinizle ilgili daha birçok soru mutlaka aklınıza gelecektir. Bununla birlikte, biraz ilham gerekiyorsa, pek çok konu için Google'ın "öner" işlevini kullanabilirsiniz. Google'a, aramada bir kelime yazdığınızda aynı şeyi giren diğer kullanıcıların ne aradıklarını gösteren işlevdir.

Örneğin; İstanbul Kadıköy'de bir kuaför dükkanı işletiyorsanız, Google'a “Kadıköy saç” olarak girin ve bu kelimeleri arayanların ilgisini çeken benzer aramaları görün:

google arama

İstanbul Kadıdöy'de bir kuaför olarak kendinize saç örgüsü veya saç kaynak uygulaması hizmet verip veremeyeceğinizi sormalısınız. Eğer bu hizmetleri verebiliyorsanız, kesinlikle web sitenize eklemeli ve kolay görülerbilir bir yerde belirtmelisiniz. Birçok potansiyel müşterinin önemsediği bilgi gibi görünüyor!

Bu süreçte, kiminle iletişim kurmak istediğinizi ve müşterinizin web sitenizde ne arayacağını dikkatlice düşünmek, kartları iyi oynamak için çok önemlidir. 

 

6. Adım: Arama Motoru Optimizasyonu

5. adımı tamamladığınızda, potansiyel bir site ziyaretçisinden gelebilecek Google gibi arama motorunda sorulan tüm soruları yanıtlayan iyi içeriğe sahip olacaksınız. Bu, web sitenizde arama motoru optimizasyonu yapmak için mükemmel bir başlangıç olacaktır.

Sadece arama motoru optimizasyonu konusunda bir kitap hatta kitaplar serisi bile yazılabilir. En iyi arama motoru optimize eden sayfalar, doğal olarak "arama motoru optimizasyonu" gibi terimlerde üst sıralarda yer almaktadır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, benim önerim son derece rekabetçi bu dönemde Google'da en üst sıralarda yer alanlara güvenmenizdir. :)

Bu konuda daha önceki paylaşımlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Konuyla detaylı ilgilenmek istemiyorsanız, iki temel ipucu:

Kullanıcılara yardım etmeye çalışın

Google, arama motorlarında aramaya yardımcı olan sonuçları göstermeye çalışır. Bu yüzden müşterilerinizin sizden neler bekleyebileceğini düşünmeli ve mümkün olduğunca çok soruyu yanıtlamaya çalışmalısınız. Web sitenize gelen ziyaretçilerin, sizin veya ürününüzün hakkında önceden bilgisi olmadan geldiğini varsaymalısınız. Bu ziyaretçilerin sorularını ve ihtiyaçlarını yanıtlamaya çalışmalısınız.

Diğer web sitelerinin size bağlantı verdiğinden emin olun

Basitçe söylemek gerekirse, bir web sitesine öneri olarak bağlantı yerleştirilmesi, bir konu hakkında bilgi vermesi için yapılabilir. Örneğin; İstanbul'da bir ayna dükkanı işletiliyorsa, tedarikçilerinizin web sitelerinden web sitenize bir bağlantı almanız mantıklı olacaktır. Google bu bağlantıları bir öneri olarak değerlendirir ve sayfanızı arama sonuçlarında daha yukarıda sıralar.

 

7. Adım: Web Sitenizin Reklamını Yapın


İlgili kişilerle paylaşmadığınızda, kendi web sitenize sahip olmak bir anlam ifade etmez.

Bazı temel şeyler:

Web sitenizi kartvizitlere, el ilanlarına, mağaza pencerenize vb. yazdırın

Piyasada kartvizit, el ilanı, pencere ilanı gibi tanıtımınızı yaptırabileceğinz uygun fiyatlı pek çok basılı medya seçeneği mevcuttur. Web siteniz de kesinlikle tüm bu basılı mecralarda yer almalıdır.

Google Benim İşletmem girişi oluşturun

Google Benim İşletmem girişi ücretsizdir, buradan erişebilirsiniz: https://www.google.com/intl/tr_tr/business/

Şirketinizi ve web sitenizi Google Benim İşletmem'e girerseniz, işletmeniz size daha fazla müşteri ve üye getirecek olan Google Haritalar'da gösterilir.

Bütçeniz varsa: reklam yapın

Google'da az bütçeyle ve kolay bir şekilde reklam yayınlayabilirsiniz: https://ads.google.com/

Web siteniz için reklam yayınlıyorsanız, dijital reklam yoluyla işletmenize kaç müşterinin geldiğini yakından takip ettiğinizden emin olunuz.  Mesela onlara nasıl ulaştıklarını sorabilirsiniz. 

Yüksek kazançlı müşterilerin Google reklamlarına her ay çok fazla para harcadıklarını fark ettim, ancak reklamların ne kadar getirisi olduğu her zaman düzenli kontrol edilmeyebiliyor. Google'a daha fazla para yatırmanız gerekiyorsa, kesinlikle bir uzmandan tavsiye almanızı öneririm. Çoğu durumda bu uzman desteği doğru yartırımla para tasarrufu sağlayabilir. Google Ads'i kesinlikle "oyun" amaçlı kullanabilir ve bütçeyle ilgili önceden bilgi sahibi olmadan küçük bir reklam rezervasyonu yapabilirsiniz, ancak reklamcılık için daha bütçeniniz arttırdığınızda bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bir web sitesi kurma platformuyla site oluşturmak için özel bir ön bilgiye ihtiyacım var mı?

Web sitesi kurma platformuyla site oluşturmak, ön bilgi gerektirmez. Tabii ki, web sitenizin içeriği web sitesinin başarısı için çok önemli olduğundan, iyi bir sonuç istiyorsanız yine de ön araştırma için biraz zaman ayırmalısınız.

Bedava-Sitem.com ile oluşturduğum web sitem akıllı telefonlar için de uygun mu?

Evet, sitenizdeki tüm temel bilgiler akıllı telefonlar için de uyarlanmış olacak. Ancak, her zaman kontrol amaçlı, web sitenizi kendi akıllı telefonunuzdan ziyaret etmeniz öneririlir. Oluşabilecek basit bir sorunu örneklemek gerekirse; web sitenize akıllı telefon için çok geniş bir tablo veya resim eklediniz, bunu kontrolünüz sırasında fark edip değiştirebilirsiniz.

Modüler bir sağlayıcı ile web sitesi kurma maliyeti nedir?

Bedava-Sitem.com dahil olmak üzere birçok sağlayıcıda web sitesi kurma işlemini ücretsiz gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, kurumsal bir web sitesi için premium paket rezervasyonu yaptırmanızı öneririz. En büyük avantajı, adiniz.com gibi kendi üst düzey alan adınızı almanızdır. Böyle bir premium paketin maliyeti, sağlayıcıya bağlı olarak ayda 20 TL ile 150 TL arasında değişmektedir. Bizim önerdiğimiz “Premium Artı” paket fiyatı ayda 19,99 TL'dir.

Bedava-Sitem.com ile web sitesi oluşturmak için bilgisayarıma yazılım yüklemem gerekiyor mu?

Hayır, kendi web sitenizi oluşturmak için herhangi bir ek yazılıma ihtiyacınız yoktur.

Wordpress ve modüler bir sağlayıcı ile web sitesi kurma arasındaki fark nedir?

Wordpress, teorik olarak herkesin web sitesi oluşturmak için indirebileceği ve kullanabileceği serbest bir yazılımdır. Ancak, programlama bilgisi ve bir barındırma hizmeti gerektirir. Bu nedenle yeni başlayanlar için tavsiye edilmez. Bununla birlikte, Wordpress'i doğrudan modüler bir sistem olarak sunan sağlayıcılar vardır, bunlar bizim hizmetimizle kıyaslanabilir, esas fark arka planda kullanılan teknolojiden kaynaklanır.

Modüler bir sağlayıcı ile kendi web sitemi oluşturmak mı yoksa bir tasarım ajansı ile iş birliği yapmak mı?

% 99,9 oranında, modern modüler bir sistemle kendi web sitenizi oluşturmanız daha mantıklıdır. Bu sayede paradan tasarruf edersiniz ve daha iyi bir sonuç elde edersiniz. Eğer bir uzman yardımı için bütçeniz varsa, özel çözümler size daha iyi uyarlanacaktır. Ancak bu durumda, ilerleyen zamanlarda düzenli olarak teknik değişiklikler yapılması gerekeceğinden, her yıl belirli bir bütçe ayırmalısınız.

Kendi yazı tiplerimi modüler bir sistemle de kullanabilir miyim?

Tüm standart yazı tipleri editörümüzde mevcuttur. Ancak, sayfanızın kaynak metnini düzenleme seçeneğiniz olduğundan, yüzlerce farklı yazı tipini https://fonts.google.com gibi harici sağlayıcıların yardımıyla sitenize entegre edebilirsiniz. Ancak, genellikle bu önerilmez, çünkü web sitesi için metnin okunaklı olması, yazı tipinin özel olmasından çok daha önemlidir.

Kendi web sitem için bir yayın künyesine ihtiyacım var mı?

Web sitesi ticari ise yayın künyesi önemlidir, kişiselse bu gerekli değildir. Yine de biz web sitenize bir yayın künyesi eklemenizi öneririz.

Başlangıçta ücretsiz kullanabilir miyim?

Evet, biz de dahil olmak üzere hemen hemen her sağlayıcıyla ücretsiz olarak başlayabilirsiniz. Kendi kararınızla paket seçimine giderek premium paket rezervasyonu yapmadığınızda, hizmetimiz her zaman ücretsiz kalacaktır. Web sitenizi profesyonel olarak kullanmak istiyorsanız, doğal olarak kendi alan adınızı ve daha fazla depolama alanını almanızı öneririz.

Web sitesi kurma platformuyla oluşturulan sitelerin, ajans gibi profesyonel kurumlar tarafından kodlama ile oluşturulan sitelere kıyasla kısıtlamaları var mıdır?

Programlama dili ile özel bir amaç için yazılmış bir web sitesine kıyasla, modüler bir sağlayıcının kısıtlamaları vardır! Teorik olarak “sıfırdan web sitesi kodlama” sırasında her şeyi kendiniz belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte, tamamen özgür olmak her zaman olumlu değildir, farklı denemeler beraberinde birçok hata da getirebilir. Ayrıca unutmayın ki kendi web sitenizi sıfırdan yaratmak muazzam bir çaba ve enerji gerektirecektir.

Genel bakışa dön